Skip to main content

Eκτός του επιδόματος των 800 ευρώ ασκούμενοι και νέοι δικηγόροι

Η Κίνηση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων ενάντια στην Επισφάλεια πραγματοποιεί διαδικτυακή συλλογή υπογραφών, ζητώντας την υπαγωγή τους στην ενίσχυση

Τον αποκλεισμό τους από το επίδομα των 800 ευρώ καταγγέλλουν οι ασκούμενοι δικηγόροι, αλλά και νέοι στο επάγγελμα που μολονότι έχουν ΦΕΚ διορισμού, δεν έχουν κάνει ακόμα την έναρξη επαγγέλματος.

Η Κίνηση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων ενάντια στην Επισφάλεια πραγματοποιεί διαδικτυακή συλλογή υπογραφών, ζητώντας, τόσο την υπαγωγή στην άμεση ενίσχυση, όσο και την αναγνώριση του καθεστώτος εργασίας των ασκουμένων.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους:

Δημοσιεύτηκε σήμερα δελτίου τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, για την υπαγωγή των επαγγελματικών κατηγοριών που πλήττονται από την εξάπλωση του κορωνοϊού και δικαιούνται οικονομικής ενίσχυσης (τα 800 ευρώ).

Στον Κωδικό 6910 Νομικές Υπηρεσίες ενημερωθήκαμε από τον ΔΣΑ ότι υπάγονται οι δικηγόροι. Ακόμα δεν γνωρίζουμε υπό ποιές προϋποθέσεις, προκύπτουν όμως τα εξής:
Δεν υπάγονται οι ασκούμενοι συνάδελφοι μας, ενώ ερωτηματικά προκύπτουν για όσους συναδέλφους δεν έκαναν έναρξη μέχρι τις 15.03.2020, ενώ έχει βγεί το αντίστοιχο ΦΕΚ διορισμού τους.

Μας λένε ότι δεν είμαστε εργαζόμενοι. Παρ'όλο που πληρώνουμε τις εισφορές μας, δεν είμαστε ούτε ελεύθεροι επαγγελματίες. Η αδράνεια για το αρρύθμιστο καθεστώς της άσκησης αφήνει τους συναδέλφους έκθετους.

Οι Σύλλογοι έχουν πολύ σοβαρές ευθύνες, ενόψει της αδράνειας τους να επιλυθεί το πολύ σημαντικό ζήτημα του εργασιακού καθεστώτος των ασκούμενων, που παραμένει απαρχαιωμένο και εντάσσει τις πιο εκμεταλλευτικές μορφές μαύρης εργασίας, χωρίς ίχνος δικαιώματος και προστασίας!
Η ευθύνη ανήκει εξίσου και στην Κυβέρνηση, η οποία οφείλει να αναγνωρίσει ότι η εργασία που παρέχει ο ασκούμενος και ο κάθε "μαθητευόμενος" είναι το ίδιο με την εργασία του μέσου εργαζομένου και επαγγελματία, όπως ακριβώς και οι ανάγκες μας.

Δεν μπορούμε να αποκλειστούμε πλήρως! Δεν αποδεχόμαστε την εξαίρεση μας! Κανένας εκτός του βοηθήματος!

• Άμεση υπαγωγή στην οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ από την Κυβέρνηση:
- Για ΟΛΟΥΣ τους ασκούμενους δικηγόρους, και
- Για κάθε νέο δικηγόρο που δεν έχει κάνει έναρξη,
• Να σταματήσει αυτή η πλάκα: είμαστε κανονικά εργαζόμενοι, στη χειρότερη μορφή εργασιακής εκμετάλλευσης, και είμαστε οι πρώτοι που θα έπρεπε να στηριχθούμε οικονομικά! Το καθεστώς που δουλεύουμε αποτελεί την χειρότερη μορφή μαύρης εργασίας, και είναι ευκαιρία να αρχίσει να ξηλώνεται!
• Η άσκηση είναι εργασία!
• Να είναι η υπαγωγή στο επίδομα το πρώτο βήμα για την αναγνώριση της πραγματικότητας του καθεστώτος απασχόλησης μας!