Skip to main content

Εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου: Άγγιξε τα 40 ευρώ η μεγαβατώρα στο χρηματιστήριο ενέργειας του Άμστερνταμ

Δύσκολη μέρα για την ενέργεια καθώς καταγράφηκε ημερήσια αύξηση τιμής 30% στο φυσικό αέριο και υψηλό τετραμήνου στο πετρέλαιο

Για λίγους μόνο μήνες κράτησε η μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου, με την αγορά της ενέργειας να επηρεάζεται συνεχώς από κάθε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο.

Σήμερα, καταγράφηκε ημερήσια αύξηση τιμής 30% στο φυσικό αέριο και υψηλό τετραμήνου στο πετρέλαιο. Στο φυσικό αέριο, η τιμή της μεγαβατώρας στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ κυμαίνεται στα 40 ευρώ, από 31 που ήταν χθες, ενώ σε σχέση με τις 28 Ιουλίου που η τιμή έπεσε στα 26 ευρώ, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 μηνών, η αύξηση είναι της τάξης του 50%.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Bloomberg, ο λόγος είναι η ανησυχία που έχει προκαλέσει επικείμενη απεργία στην Αυστραλία σε 2 σημαντικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου.

Βέβαια οι ευρωπαϊκές αποθήκες έχουν 87% πληρότητα και αν και όλοι οι αναλυτές συμφωνούν πως η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμα, είναι καθησυχαστικοί πως δεν θα έχει την ένταση του 2022.

Στο πετρέλαιο

Στο πετρέλαιο καταγράφεται μια αργή αλλά συνεχής αύξηση που όμως έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα υψηλό τετραμήνου. Ο λόγος η ανακοίνωση τόσο της Σαουδικής Αραβίας όσο και της Ρωσίας για μείωση της παραγωγής.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΙΜΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: 40€

8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: 31€

28 ΙΟΥΛΙΟΥ: 26,8€

ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΙΜΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: 87 $

8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: 85 $

Πηγή: ertnews

28 ΙΟΥΛΙΟΥ: 72 $