Skip to main content

ΕΛΕΤΑΕΝ: Καμία συσχέτιση πυρκαγιών και ανεμογεννητριών

Η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας κάνει λόγο για συκοφαντίες που επιχειρούν να συσχετίσουν τις πυρκαγιές με τις ανεμογεννήτριες

Για ανυπόστατες θεωρίες συνωμοσίας και αισχρά υπονοούμενα, που προσπαθούν συκοφαντικά να συσχετίσουν τις πυρκαγιές με τις ανεμογεννήτριες κάνει λόγο σε σημερινή ανακοίνωση η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) με αφορμή σχετικές αναφορές.

Συγκεκριμένα η Ένωση αναφέρει ότι:

1. Ανεμογεννήτριες, όπως και πολλά άλλα είδη εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων, επιτρέπεται νομίμως να εγκαθίστανται σε δασικές εκτάσεις με όρους προστασίας του περιβάλλοντος. Επομένως δεν υπάρχει κανένα κίνητρο πυρκαγιάς ή «αποχαρακτηρισμού» της δασικής έκτασης όπως φαντάζονται μερικοί.

2. Αντιθέτως, η καταστροφή μιας δασικής έκτασης από πυρκαγιά ή άλλη αιτία δυσκολεύει, και δεν διευκολύνει, την αδειοδότηση της εγκατάστασης ανεμογεννητριών. Η καμένη έκταση κηρύσσεται αυτόματα αναδασωτέα και η υπό αδειοδότηση εγκατάσταση υποχρεούται σε αυξημένες μελέτες, μέτρα και δράσεις προστασίας, παράλληλα με τα έργα αναδάσωσης και αποκατάστασης που, ούτως ή άλλως, υποχρεούται να εκτελέσει.

3. Η περίπτωση της Καρυστίας όπου υπάρχει ικανή συγκέντρωση εγκατεστημένων και υπό αδειοδότηση ανεμογεννητριών, είναι χαρακτηριστική: όλες οι εστίες των δασικών πυρκαγιών τα τελευταία 20 έτη, είναι έξω από περιοχές ανεμογεννητριών. Και εκεί, όπως και σε όλη την Ελλάδα, δεν υπάρχει καμία συσχέτιση ανεμογεννητριών και πυρκαγιών.