Skip to main content

Ελεύθερος υπό όρους ο τοξοβόλος του Συντάγματος Γιάννης Μιχαηλίδης

Πραγματοποιούσε απεργία πείνας και δίψας για υφ' όρων απόλυση από τη φυλακή και πρόσβαση στην εκπαίδευση

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αναμένεται να αφεθεί εντός της ημέρας ο κρατούμενος απεργός πείνας και δίψας, Γιάννης Μιχαηλίδης, γνωστός και ως «τοξοβόλος του Συντάγματος».

Βρέθηκε σε απεργία πείνας επί 33 ημέρες, ενώ από τις 10 Ιουνίου, ανακοίνωσε ότι, προχώρησε και σε απεργία δίψας, διεκδικώντας την υφ' όρων απόλυση και πρόσβαση στην εκπαίδευση, αφού το συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού δεν του είχε χορηγήσει από τις αρχές Μαΐου εκπαιδευτική άδεια.

Ο Γιάννης Μιχαηλίδης ήταν κρατούμενος στις φυλακές στο Μαλανδρίνο, ενώ εδώ και έναν μήνα μεταφέρθηκε για εκπαιδευτικούς λόγους στις φυλακές Κορυδαλλού. Σημειώνεται πως από τον περασμένο Ιανουάριο ο δικηγόρος του είχε υποβάλει αίτημα στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών για την υπό όρους απόλυσή του. Από την πρώτη στιγμή η γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής έπραξε όσα απαιτούνταν προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν κινδυνεύει η υγεία του.

Ο γνωστός και ως «τοξοβόλος του Συντάγματος» είχε και το 2022 προβεί σε απεργία πείνας την οποία και ανέστειλε μετά από 68 ημέρες, στις 29 Ιουλίου του 2022.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του δικηγόρου του:

«Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Άμφισσας που εκδόθηκε και δημοσιεύθηκε σήμερα, ο Γιάννης Μιχαηλίδης απολύεται από τις φυλακές. Μετά την εξαντλητική απεργία πείνας και δίψας, η κατάσταση της υγείας του κρίθηκε από τους γιατρούς του Ασκληπιείου Νοσοκομείου ως άκρως επικίνδυνη για την ζωή του. Στόχος πλέον είναι η πλήρης αποκατάσταση της υγείας του. Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά όσους και όσες στάθηκαν στο πλευρό του, με οποιονδήποτε τρόπο, στον μακρόχρονο και δύσκολο αγώνα που ξεκίνησε πριν από ένα και πλέον έτος και οδήγησε στην σημερινή δίκαιη απόφαση του συμβουλίου.

Αθήνα, 14.6.2023
Ο συνήγορος
Γιώργος Κακαρνιάς»

Ο Γιάννης Μιχαηλίδης εκτίει ποινές φυλάκισης για ένοπλες ληστείες τραπεζών και απόπειρα ανθρωποκτονίας στη διάρκεια συμπλοκής με αστυνομικούς στην Πεύκη. Συνελήφθη το 2013 μαζί με άλλα τρία άτομα, μετά από ληστεία στο Βελβεντό, και καταδικάστηκε σε φυλάκιση. Το 2019 απέδρασε μετά τη διαφαινόμενη κατάργηση των εκπαιδευτικών αδειών που λάμβανε προκειμένου να φοιτά στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όμως συνελήφθη εκ νέου τον Ιανουάριο του 2020.