Skip to main content

Ελλείψεις στα Ειδικά σχολεία της χώρας

Χωρίς εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, βιβλία ακόμη και αίθουσες λειτουργούν πολλά ειδικά σχολεία στη χώρα μας. Τι απαντάει ο πρόεδρος του Ε.Σ.Α.μεΑ και η Περιφέρεια 2βάθμιας Εκπαίδευσης Κ. Μακεδ
Τραγικές ελλείψεις υπάρχουν στα ειδικά σχολεία της χώρας μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Εθνική Συνομοσπονδία ατόμων με αναπηρία (Ε.Σ.Α. μεΑ). Στην ανακοίνωσή της η Ε.Σ.Α.μεΑ υπογραμμίζει ότι πολλοί μαθητές με αναπηρία μένουν εκτός σχολείου εξαιτίας των ελλείψεων που υπάρχουν τόσο σε σχολικές υποδομές όσο και σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της, η συνομοσπονδία προχώρησε σε έρευνα για τη λειτουργία των ειδικών σχολείων και τα αποτελέσματα αυτής είναι τραγικά, όπως τα χαρακτηρίζει. Συγκεκριμένα η Ε.Σ.Α. μεΑ αναφέρει: «Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν εκπρόσωποι της Συνομοσπονδίας, η εικόνα των Ειδικών Σχολείων, των Τμημάτων Ένταξης και των λοιπών εκπαιδευτικών δομών για άτομα με αναπηρία είναι τραγική και ζοφερή καθώς στη Λήμνο, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο παραμένει κλειστό, αφού δεν υπάρχει καθόλου προσωπικό ενώ στη Μυτιλήνη λειτουργεί με έλλειψη τριών δασκάλων, βοηθητικού προσωπικού και πολλών σημαντικών ειδικοτήτων. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στη Λαμία, καθώς το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο δεν έχει σχολικό, βοηθητικό προσωπικό, ενώ στο Νηπιαγωγείο δεν υπάρχει καν νηπιαγωγός.

Ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και ειδικό προσωπικό έχει και το σχολείο της Κέρκυρας, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου βιβλία και ειδικός εκπαιδευτικός εξοπλισμός. Παρόμοια η εικόνα και στο Νηπιαγωγείο. Τραγική είναι και η περίπτωση του Δημοτικού Σχολείου Κωφών και Βαρηκόων Κέρκυρας, που δεν λειτουργεί λόγω παντελούς έλλειψης εκπαιδευτικού, επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού. Τέλος από τα 25 τμήματα ένταξης λειτουργούν 3 στην Α’ Βάθμια εκπαίδευση και 5 στη Β’ Βάθμια, που από πέρυσι λειτουργούσαν με καθηγητές σχολείων χωρίς εμπειρία.

Στην Κοζάνη, το σχολείο λειτουργεί χωρίς ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, ενώ στην Πτολεμαϊδα, λείπουν όλες οι ειδικότητες.  Στη Φλώρινα, υπάρχουν μόνο 2 εκπαιδευτικοί και ένας διευθυντής για 30 μαθητές ενώ στο Ρέθυμνο, 3 εκπαιδευτικοί για 40 μαθητές και καμιά σχολική μονάδα δεν είναι προσβάσιμη στα άτομα με αναπηρία. Στο Ηράκλειο Κρήτης το μάθημα πραγματοποιείται σε λυόμενες αίθουσες, ενώ δεν υπάρχει διευθυντής, αφού ο νέος, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους παραιτήθηκε.

Στην Αθήνα, στο Ειδικό Γυμνάσιο στο Ίλιον, υπάρχει επίσης έλλειψη εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, ενώ δεν υπάρχει ούτε και σε αυτό εξοπλισμός και επαρκείς κτιριακές εγκαταστάσεις. Στον Πειραιά, στο 4θέσιο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου, λείπουν 3 δάσκαλοι (1 στους 4) και στο 3θέσιο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Περάματος, υπάρχει μόνο μια δασκάλα και καθόλου ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό.

Στη Θεσσαλονίκη, μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν σε όλα τα σχολεία. Στο 1ο ΕΕΕΕΚ Θεσσαλονίκης παρατηρούνται 17 κενά, με αποτέλεσμα να λειτουργούν 3 από τις 8 τάξεις, ενώ στο 1ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας, υπάρχουν 10 κενά.

Σε δήλωσή του στη Voria.gr, ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α. μεΑ, κ. Ιωάννης Βαρβακαστάνης, είπε: «Η νέα κυβέρνηση που θα εκλεγεί στις 4 Οκτωβρίου και η νέα πολιτική ηγεσία που θα προκύψει στο Υπουργείο Παιδείας, οφείλει, χωρις καμία καθυστέρηση να αντιμετωπίσει με ριζικό και ανατρεπτικό τρόπο την απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν τα παιδιά με αναπηρία, είτε είναι εντός ή εκτός σχολείου. Η ισότητα και η η ανεμπόδιστη άσκηση του δικαιώματος στην εκπαίδευση, είναι αρχές, που παραβιάζονται βάναυσα στον τομέα της εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία».

Ο κ. Βαρβακαστάνης τόνισε ότι επόμενη κίνηση της συνομοσπονδίας είναι η κατάθεση σχετικού υπομνήματος προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός σχολείου.

Από την πλευρά της η Περιφέρεια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, επιβεβαίωσε την έλλειψη που υπάρχει στα δύο σχολεία της Θεσσαλονίκης ωστόσο τόνισε ότι το θέμα  θα επιλυθεί σύντομα. Συγκεκριμένα ο κ. Στέλιος Τσιπούρας, αναπληρωτής διευθυντής της Περιφέρειας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας,  δήλωσε στη Voria.gr ότι: «Είναι γεγονός ότι τη πρώτη βδομάδα υπήρχαν ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό τόσο στο  1ο ΕΕΕΕΚ Θεσσαλονίκης όσο και στης Πυλαίας. Αναλυτικότερα, στης Θεσσαλονίκης, λειτουργούσαν τα έξι από τα οχτώ σχολεία με αποτέλεσμα οχτώ παιδιά να μένουν εκτός, ενώ στο σχολείο της Πυλαίας λειτουργούν οι εφτά από τις οχτώ τάξεις.  Εμείς έχουμε ενημερώσει το αρμόδιο Υπουργείο και μας έχει διαβεβαιώσει ότι μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, θα έχουν καλυφθεί οι θέσεις.

Χριστίνα Καραμανίδου