Skip to main content

Ελληνίδα λοιμωξιολόγος στο Κέiμπριτζ: Είμαστε κοντά σε θεραπεία

Η λοιμωξιολόγος του Κέιμπριτζ τόνισε ότι δεν μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα αν το εύκρατο κλίμα βοηθά στον περιορισμό του κορωνοϊού.

Η διευθύντρια Λοιμωξιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Κέιμπριτζ, Ευφροσύνη Γκρανιά Κλώτσα, μίλησε στο κεντρικό δελτίο του STAR για την πορεία του κορωνοϊού και την περίπτωση της άμεσης θεραπείας.

"Θεωρώ ότι είμαστε κοντινότερα σε μία θεραπεία και παραπάνω από μία, απ' ό,τι είμαστε σε εμβόλιο, αν και αυτή η πανδημία έχει δείξει πόσα πολλά μπορούν να επιτευχθούν σε σύντομο διάστημα όταν υπάρχει διεθνής συνεργασία. Ήδη υπάρχουν θετικά στοιχεία από κάποια φάρμακα που χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς, και τα οποία θα χρησιμοποιηθούν και τα μελετάμε ήδη σε συνδυασμό μεταξύ τους για τον κορωνοϊό θεωρώ ότι σύντομα θα έχουμε κάποιες πληροφορίες. Και βέβαια γνωρίζετε ότι υπάρχουν θεραπείες που κάνουν την αντίσταση του οργανισμού ισχυρότερη ή και το αντίθετο ώστε οι άνθρωποι να μην πάσχουν τόσο πολύ από τις συνέπειες του ιού όταν αυτός ξεκινήσει" επεσήμανε η καθηγήτρια.

«Θεωρώ ότι δε θα υπάρχει μεγάλη διαφορά το καλοκαίρι»

Η λοιμωξιολόγος του Κέιμπριτζ τόνισε ότι δεν μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα αν το εύκρατο κλίμα βοηθά στον περιορισμό του κορωνοϊού. «Ακόμα κι αν υπάρχει μείωση το καλοκαίρι, επειδή ο πληθυσμός δεν έχει ανοσία, όταν και αν επιστρέψει ο ιός το φθινόπωρο θα νοσήσουν αυτοί που δεν είχαν νοσήσει» σημείωσε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι μάλλον απίθανο να υπάρχει κάποια διαφορά το καλοκαίρι.

«Πιθανότατα ο ιός να γίνει ενδημικός»

Η ίδια εκτιμά ότι ο ιός θα παραμείνει μαζί μας αλλά θα είναι ενδημικός και δε θα έχει αυτή την επιθετική μορφή. Ένα από τα σημαντικότερα στοιχήματα όπως είπε, είναι το αν οι άνθρωποι που νόσησαν, έχουν μόνιμη ανοσία – το οποίο φαίνεται να είναι πιο πιθανό σενάριο- ή το αν επαναμολύνονται, όπως είχε γίνει με άλλους κορωνοϊούς.