Skip to main content

Η βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο της μεγαλόπνοης επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός

Τι προβλέπει το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας - Στόχος οι επενδύσεις να αποτελέσουν πηγή ευημερίας για την ευρύτερη περιοχή.

Η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη βορειοανατολική Χαλκιδική, αποτελεί μια από τις εμβληματικότερες επενδύσεις που πραγματοποιούνται στη Ελλάδα, με σημαντικά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Από τότε που ξεκίνησε την πορεία της στα μεταλλεία το 2004, η εταιρεία λειτουργεί με πρόταγμα την υπεύθυνη μεταλλευτική δραστηριότητα και υπό το πλέον αυστηρό πλαίσιο περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας, έχοντας ως βασικό σκοπό τη βιωσιμότητα της επένδυσης και την ευημερία της περιοχής που τη φιλοξενεί.

Η πορεία της εταιρείας μέχρι σήμερα

Η μέχρι τώρα δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός, η οποία εντάσσεται στις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας, μεταφράζεται σε έσοδα για το ελληνικό κράτος περί τα 394 εκατ. ευρώ, δαπάνες από εγχώριες προμήθειες ύψους 1 δισ. ευρώ και κοινωνικές επενδύσεις και έργα στον δήμο Αριστοτέλη και τις τοπικές κοινωνίες 24 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η εταιρεία αποτελεί το μεγαλύτερο εργοδότη της περιοχής, καθώς απασχολεί περισσότερους από 1.000 άμεσα και 600 έμμεσα εργαζόμενους, με το 84% να προέρχεται από το Δήμο Αριστοτέλη.

Επιπρόσθετα, η εταιρεία μεριμνά για το περιβάλλον αξιοποιώντας τις βέλτιστες πρακτικές περιβαλλοντικής διαχείρισης, όπως η τεχνολογία Ξηρής απόθεσης για την ασφαλή αποθήκευση των μεταλλευτικών καταλοίπων που συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος και την εξοικονόμηση νερού. Παράλληλα, έχει αναπτύξει το βραβευμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης, ένα από τα πιο ολοκληρωμένα online και δημόσια προσβάσιμα προγράμματα στην Ευρώπη, το οποίο παρακολουθεί και καταγράφει δεδομένα, μεταξύ άλλων, για τον αέρα, το έδαφος, τα ύδατα, τον θόρυβο, σε περισσότερα από 400 σημεία ελέγχου, αναρτώντας τα αποτελέσματα σε ειδική online πλατφόρμα, προσβάσιμη από όλους.

Το θετικό αποτύπωμα και η πολυεπίπεδη προσφορά της Ελληνικός Χρυσός αποτυπώνεται αναλυτικά στον Απολογισμό Βιωσιμότητας που δημοσίευσε πρόσφατα η εταιρεία.

Ενδεικτικά σημαντικά έργα και δράσεις της Ελληνικός Χρυσός

Αποκατάσταση του οδικού άξονα Ολυμπιάδας-Βαρβάρας (αξίας άνω των 300.000 ευρώ) που υπέστη σοβαρές ζημιές στη σφοδρή κακοκαιρία του 2020
•Κάλυψη επάνδρωσης των Κοινοτικών Ιατρείων στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα, ύψους 50.000 ευρώ
Ανακαίνιση και αναβάθμιση επτά σχολικών εγκαταστάσεων της περιοχής
Εγκατάσταση συστήματος φίλτρανσης νερού σε όλα τα σχολεία του Δήμου Αριστοτέλη
•Υλοποίηση για 4η συνεχή χρονιά του καινοτόμου προγράμματος Ρομποτικής σε συνεργασία με την Eduact, μία επένδυση 90.000 ευρώ που καλλιεργεί στους μαθητές σημαντικές δεξιότητες και γνώσεις για το μέλλον.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης 2019-2020, η Ελληνικός Χρυσός διέθεσε συνολικά το 6% των καθαρών κερδών της σε κοινωνικές επενδύσεις, που αποτελεί ένα από τα υψηλότερα ποσοστά διάθεσης κοινωνικών επενδύσεων στον ευρύτερο βιομηχανικό κλάδο.

Συμπληρωματικά, εντός του 2021, πραγματοποιήθηκαν κοινωνικές και περιβαλλοντικές επενδύσεις στις τοπικές κοινότητες του δήμου Αριστοτέλη, ύψους 1,3 εκ. ευρώ.

Εστιάζοντας σε σημαντικές δράσεις εντός του 2021

•Ολοκλήρωση ενός ακόμα τμήματος του μεγάλου έργου περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής από τη μακροχρόνια προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι από την έναρξη υλοποίησης του έργου έχουν ήδη επενδυθεί περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, παρέδωσε στην τοπική κοινωνία έναν νέο φυσικό χώρο έκτασης 30 στρεμμάτων που για δεκαετίες αποτελούσε χώρο απόθεσης αρσενοπυριτών με αρνητική επίπτωση στο τοπικό περιβάλλον.
•Δωρεά ενός απορριμματοφόρου οχήματος στο Δήμο Αριστοτέλη καλύπτοντας έξοδα για υλικοτεχνικό εξοπλισμό για τις υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου, ενώ φρόντισε για την ασφαλή περισυλλογή των αδέσποτων ζώων με τη δωρεά κατάλληλου οχήματος.
•Συνεργασία με τη Νέα Αερολέσχη Θεσσαλονίκης για την εναέρια επιτήρηση των δασών της περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ενώ στάθηκε δίπλα και στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής, καλύπτοντας το κόστος αντικατάστασης των φθαρμένων ελαστικών, των οχημάτων που ενήργησαν στις δασικές φωτιές του περασμένου καλοκαιριού.

Κοινός παρονομαστής και σημείο αναφοράς για όλα τα παραπάνω, αποτελεί η εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Βιωσιμότητας (SIMS) σε όλες τις πτυχές της δραστηριότητας της εταιρείας, το οποίο μέσα από ένα σύνολο προτύπων, καθοδηγεί τη συνολική λειτουργία της εταιρείας προς την επίτευξη των επιμέρους στόχων βιώσιμης ανάπτυξης. Αποτέλεσμα του SIMS είναι η συμμόρφωση όλων των επιχειρησιακών διαδικασιών με πρότυπα που ενσωματώνουν τις βέλτιστες πρακτικές του κλάδου διεθνώς.

Επενδύσεις με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή

Οι επενδύσεις της Ελληνικός Χρυσός δεν σταματούν εδώ. Στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας, δρομολογούνται επενδύσεις ύψους 1,9 δισ. δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, αλλά και τη δημιουργία νέων άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας. Ειδικότερα, αναμένεται να δημιουργηθούν 3.000 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της αναπτυξιακής πορείας, εκτιμώντας ότι 1.000 νέες θέσεις θα προστεθούν κατά το πρώτο έτος των κατασκευαστικών εργασιών στις Σκουριές.

Επιπρόσθετα, προβλέπεται πως οι επενδύσεις της εταιρείας θα αποφέρουν περί τα 2 δισ. ευρώ για το ελληνικό δημόσιο, από φόρους εισοδήματος, κοινωνικές εισφορές και μεταλλευτικά δικαιώματα, ενώ εκτιμώνται έσοδα πλέον των 191 εκατ. ευρώ από τα μεταλλευτικά τέλη για το κράτος και την τοπική κοινωνία. Την ίδια ώρα, η εκτιμώμενη αξία των αγορών αγαθών και υπηρεσιών από Έλληνες προμηθευτές αναμένεται να αγγίξει τα 3,5 δισ. ευρώ.

Τέλος, η Ελληνικός Χρυσός παραμένοντας πιστά στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας, σχεδιάζει επιπρόσθετες επενδύσεις περί τα 70 εκατ. ευρώ σε έργα κοινωνικής μέριμνας και τοπικής ανάπτυξης, πάντα σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία για την ευημερία του τόπου.