Skip to main content

Ελπιδοφόρος: Ζήτημα τιμής η ολοκλήρωση του ΙΝ Αγ. Νικολάου

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, σε συνέντευξη Τύπου μία ημέρα πριν την ενθρόνισή του, μίλησε για τους στόχους που έχει θέσει.

Θέμα τιμής και περηφάνειας είναι για την ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ η ολοκλήρωση της ανέγερσης του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο «σημείο μηδέν», στο σημείο όπου γκρεμίστηκαν οι δίδυμοι πύργοι, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε στη Νέα Υόρκη ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ενόψει της αυριανής ενθρόνισής του.

«Η ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου έμεινε ημιτελής για λόγους που δεν είναι της ώρας να αναλύσουμε. Αυτό μας εκθέτει στις ΗΠΑ. Πρέπει το έργο να τελειώσει για να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας, αυτή θα είναι η πρώτη προτεραιότητά μου. Θα έχουμε σύντομα καλά νέα. Είναι χρέος της ελληνικής ομογένειας για να στείλει ισχυρό μήνυμα κατά της μισαλλοδοξίας και της τρομοκρατίας», εξήγησε.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο ναός του Αγίου Νικολάου έχει μείνει ημιτελής λόγω κακοδιαχείρισης των χρημάτων που έχουν προέλθει από δωρεές.

Ο κ. Ελπιδοφόρος δήλωσε ότι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής βρίσκεται σε σημείο καμπής, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι πλέον θα μπει σε μια νέα πορεία αναγέννησης.

Η κοινότητα των Ορθοδόξων Χριστιανών στην Αμερική υπολογίζεται σε περίπου 1,5 εκατ., αποτελούμενη κατά κύριο λόγο- αλλά όχι μόνο- από 'Ελληνες.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πρόβλημα της ελληνομάθειας και ελληνογλωσσίας στην ομογένεια ΗΠΑ, είπε ότι οι προσπάθειές του θα είναι, με συγκεκριμένες δράσεις, η ελληνική γλώσσα και η ελληνική κουλτούρα να γίνουν ελκυστικές για τους Έλληνες της Αμερικής και δη τους νέους. «Θέλουμε η ελληνική γλώσσα να είναι ελκυστική οχι υποχρεωτική. Να τη μαθαίνουν οι Έλληνες ομογενείς επειδή το θέλουν όχι επειδή αναγκάζονται», συμπλήρωσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος, μάλιστα, επανέλαβε ότι θα αναζητήσει τρόπους για την ενίσχυση της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού στη Βοστόνη, του μοναδικού φυτωρίου για την ανάδειξη θεολόγων και κληρικών στις ΗΠΑ.

Επίσης, τόνισε την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, ενώ, ως Κωνσταντινουπολίτης ο ίδιος, εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, με μία λύση win win για τις δύο πλευρές.  

Μάλιστα, τόνισε ότι και ο ίδιος ως Αρχιεπίσκοπος θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εκτόνωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.