Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020
x

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ (ΦΩΤΟ)

Τα τρία έργα που σχεδιάζονται για το επιβατικό λιμάνι της Καβάλας. Το 2019 αναμένεται η κατασκευή του Kavala Port Center με επένδυση ύψους 3 εκ. ευρώ.

Tρία σημαντικά έργα θα αναμορφώσουν, θα εξωραΐσουν και θα αναδείξουν το κεντρικό λιμάνι, το επιβατικό λιμάνι της Καβάλας, στη νέα εποχή των παραχωρήσεων ενώ το ΤΑΙΠΕΔ,  προετοιμάζεται να ανοίξει τη βεντάλια των αξιοποιήσεων του λιμενικού συστήματος της βορειοελλαδικής πόλης, ξεκινώντας από τον εμπορικό λιμένα, τον «Φίλιππος Β», στη Νέα Καρβάλη.

Το παλιό όμως λιμάνι, στα πόδια της πόλης, με την κεντρική θέση που κατέχει, πρόκειται να αναβαθμιστεί σημαντικά με τη δημιουργία του Kavala Port Center, την ανάπλαση τμήματος της παραλιακής ζώνης στη συμβολή των οδών Εθνικής Αντιστάσεως και Αβέρωφ αλλά και τη δημιουργία ξενοδοχείου, στο πολυώροφο κτήριο του ΟΛΚ που φιλοξενεί ως και σήμερα τα γραφεία του Οργανισμού και το Λιμεναρχείο.

Επιτέλους, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αναμένεται να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο θα ορίζονται οι χρήσεις γης, στην έκταση που παραχωρήθηκε για περίοδο 30 ετών, στον Καβαλιώτη επιχειρηματία κ. Σωτήρη Γεωργούλια, ο οποίος σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο, στα ανατολικά της χερσαίας ζώνης, εκεί που υπήρχαν άλλοτε αποθήκες του λιμανιού.

To Kavala Port Center θα κατασκευαστεί μεταξύ του επιβατικού σταθμού και του χώρου προσέγγισης των επιβατικών πλοίων, σε έκταση 6 στρεμμάτων. Για την δημιουργία του KPC, θα απαιτηθεί επένδυση ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ, που θα πραγματοποιήσει ο Καβαλιώτης επιχειρηματίας κ. Σωτήρης Γεωργούλιας ο οποίος έχει καταλήξει σε σχετική συμφωνία με γερμανικό fund, συμπεριλαμβάνοντας στο deal και την αξιοποίηση του πρώην ακινήτων της «Ζαρκάδια», εκτός πόλης και κοντά στον αερολιμένα. O κ. Γεωργούλιας έχει προχωρήσει στο σχεδιασμό του ΚPC και εκτιμά, όπως δήλωσε στη Voria.gr, ότι από τη στιγμή που θα βγούνε οι άδειες, το Κέντρο  θα κατασκευαστεί σε διάστημα οκτώ μηνών.

Το άλλο σημαντικό έργο, που θα ξεκινήσει άμεσα μετά και την έγκρισή του από το δ.σ. της ΟΛΚ Α.Ε., είναι η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης στο  χώρο μπροστά από το σημείο που παλαιότερα έδεναν τα ferry boats και που σήμερα είναι άτυπο πάρκινγκ και, στο παραθαλάσσιο πεζόδρομο επί της οδού Αβέρωφ ως το κόμβο με την οδό Ερυθρού Σταυρού.  Το έργο το οποίο σχεδίασαν οι αρχιτέκτονες Σοφία Κιρτάζογλου και Πολυάννα Φραγγίδου, προβλέπεται να έχει αδειοδοτηθεί μέχρι το φθινόπωρο του 2019, οπότε θα παραδοθεί σε χρήση το καλοκαίρι του 2020.

Η τρίτη σημαντική παρέμβαση, εφόσον προχωρήσει, θα είναι η παραχώρηση σε ιδιώτη, του κτηρίου του ΟΛΚ, στη γωνία των οδών Αβέρωφ και Εθνικής Αντιστάσεως, προκειμένου να μετατραπεί από κτίριο γραφείων σε ξενοδοχείο.

Το συγκεκριμένο εξαώροφο κτίριο, που πρωτολειτούργησε το 1974 και σήμερα στεγάζει τα γραφεία του ΟΛΚ, το Λιμεναρχείο, υπηρεσίες και γραφεία ιδιωτών, είναι σε προνομιακή θέση, πάνω στην παραλία. Το κτίριο είναι σε οικόπεδο 574 τ.μ., με επιφάνεια 3.028 τ.μ. και φυσικά θα χρειαστεί, ριζική αναδιαμόρφωση σε περίπτωση αλλαγής χρήσης, για τη δημιουργία ενός ξενοδοχείου 60-70 δωματίων.

Για να προχωρήσει, φυσικά σε συνεννόηση με το ΤΑΙΠΕΔ, η παραχώρηση του εν λόγω ακινήτου και η μετατροπή του σε ξενοδοχείο, θα πρέπει τα γραφεία του ΟΛΚ και του Λιμεναρχείου να μεταφερθούν στο μεγάλο κτήριο των αποθηκών του Τελωνείου, ιδιοκτησίας του ΟΛΚ. Το τελωνείο θα παραμείνει στις εγκαταστάσεις του, αλλά μέρος των αποθηκών που δεν χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση εμπορευμάτων που διακινούνται δια θαλάσσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση των γραφείων του Οργανισμού Λιμένα και του Λιμεναρχείου.

Βεβαίως, της μεταστέγασης θα πρέπει να προηγηθεί η μελέτη και κατάλληλη διαμόρφωση των χώρων, κάτι που είναι στα σχέδια της ΟΛΚ Α.Ε
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ