Σάββατο 8 Αυγούστου 2020
x

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΝΤΟΛΗΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ


Ο Τζουσέπε Κόντε είναι ο εκλεκτός των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας για να αναλάβει την πρωθυπουργία - Εκκρεμεί η εντολή του προέδρου Ματαρέλα

Ο Τζουσέπε Κόντε είναι ο νέος πρωθυπουργός που επέλεξαν το κίνημα Πέντε Αστέρων και η Λέγκα. Eίναι καθηγητής ιδιωτικού δικαίου στο πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και οι φοιτητές του λένε ότι είναι «απλός και συγκεκριμένος». Έχει καλές σχέσεις με την κεντροαριστερά, αλλά και με καθολικές οργανώσεις -σημείο αναφοράς για πολλούς ιταλούς νέους. Το όνομά του, βέβαια, μέχρι πρόσφατα ήταν άγνωστο στους περισσότερους Ιταλούς.

Σήμερα, ο πρόεδρος Ματαρέλλα αποφάσισε να συναντήσει τους προέδρους βουλής και γερουσίας, Ρομπέρτο Φίκο και Ελιζαμπέττα Καζελλάτι αντίστοιχα, για μια τυπική ενημέρωση μετά από τη σειρά διαβουλεύσεων των τελευταίων εβδομάδων.

Την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κόντε είναι πιθανό να τη δώσει αύριο, αφού έχει σχηματίσει μια σφαιρική εικόνα των στόχων και προτεραιοτήτων της κυβέρνησης. Ο ιταλός πρόεδρος αναμένεται πάντως να υπογραμμίσει και πάλι ότι η οικονομική σταθερότητα της χώρας δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο. Και δεν είναι τυχαίο ότι και ο γραμματέας της Λέγκας Ματτέο Σαλβίνι, κατά την έξοδό του χθες από το μέγαρο Κυρηνάλιο, τόνισε -παρά τους υψηλούς τόνους που συνηθίζει να χρησιμοποιεί- ότι «η Ευρώπη δεν πρέπει να ανησυχεί».

Ασαφείς δεσμεύσεις για σεβασμό τωνευρωπαϊκών υποχρεώσεων

Ο Ματαρέλλα ασφαλώς θα εξετάσει προσεκτικά και τα ονόματα που προτείνονται για υπουργεία-κλειδιά, όπως εκείνα των Εσωτερικών, Οικονομικών και Άμυνας Στόχος του είναι να αποφευχθούν επικίνδυνες οξύνσεις με τις Βρυξέλλες.

«Ο πρόεδρος ίσως θα προτιμούσε ένα πολιτικό πρόσωπο για την πρωθυπουργία», γράφει μέρος του Τύπου. Διότι κανονικά αυτό προβλέπει και το Σύνταγμα, όταν μια κυβέρνηση είναι αποτέλεσμα διεργασιών και συμφωνιών των πολιτικών δυνάμεων και δεν πρόκειται για μια λύση πολιτικής ενότητας ή ευρείας συμμετοχής.

Παράλληλα, η Corriere della Sera γράφει στη διαδικτυακή της έκδοση ότι πρέπει να εξακριβωθεί και ένα στοιχείο που αφορά τον ιταλό νομικό και πιθανό πρωθυπουργό: στο βιογραφικό του αναφέρει ότι μετά το πτυχίο του συνέχισε τις σπουδές του στο New York University. Αλλά σύμφωνα με άρθρο των New York Times, από το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο δεν φαίνεται να προκύπτει κάτι τέτοιο.

«Θέλουμε ανάπτυξη και να ζήσουν καλύτερα οι Ιταλοί, με λιγότερα ψυχοφάρμακα», λέει στο μεταξύ ο Σαλβίνι, προσθέτοντας ότι η χώρα θα σεβαστεί, κατά το δυνατόν, τις ευρωπαϊκές συνθήκες και υποχρεώσεις.

Πάντως ο ιταλός πρόεδρος πρώτα από όλα θέλει να είναι σίγουρος ότι ο νέος πρωθυπουργός δεν θα είναι μόνο ένας εκτελεστής της βούλησης των κομμάτων.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

Πηγή: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ