Skip to main content

Εν αναμονή της υποβάθμισης από τη Moody΄s βρίσκεται η οικονομία

Στην Τράπεζα της Ελλάδας θεωρούν το ενδεχόμενο αυτό σχεδόν σίγουρο, ενώ από το υπουργείο Οικονομικών απαντούν ότι οι αγορές έχουν προεξοφλήσει το γεγονός.
«Δεν διαγνώσαμε καμία ευνοϊκή διάθεση». Με τον τρόπο αυτό απάντησε στη Voria.gr κορυφαίο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδας, όταν προχθές το βράδυ ερωτήθηκε για το ποιες εντυπώσεις αποκόμισε το κλιμάκιο της Moody΄s, το οποίο βρέθηκε στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα και είχε σειρά επαφών με στελέχη της ΤτΕ, του υπουργείου Οικονομικών και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. «Η αίσθησή μας είναι ότι δεν πείσθηκαν από τις διαβεβαιώσεις που τους δόθηκαν σχετικά με τις κυβερνητικές προθέσεις για αλλαγές στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό σύστημα και είναι πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο να επαληθευτεί αυτή η εκτίμηση στην αξιολόγηση του οίκου που αναμένεται συντόμως», υποστηρίζεται από την ίδια πηγή.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές πάλι, με τις οποίες επικοινώνησε η Voria.gr, δεν έδειξαν να ανησυχούν και ιδιαίτερα με την προοπτική μιας νέας υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας. «Οι αγορές, λίγο ως πολύ, έχουν προεξοφλήσει την προοπτική αυτή και δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα», είναι η απάντηση που δίνεται. Γεγονός αποτελεί, όμως, ότι οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη, σε αυτή τη κρίσιμη συγκυρία, μπορεί να αποδειχθεί καίρια. Τα spreads των ελληνικών ομολόγων, με τα αντίστοιχα γερμανικά, έχουν ανοίξει σταθερά πάνω από τις 260 μονάδες βάσης, από τη μέρα που ανακοίνωσε την υποβάθμιση η S&P, ενώ αν η Moody΄s προχωρήσουν σε διπλή υποβάθμιση, τότε ακόμα και το όριο των 300 μονάδων δεν θα μοιάζει ακατάριπτο.