Skip to main content

Εν μέσω αντιδράσεων η τοποθέτηση του αγάλματος της Βασίλισσας Όλγας

Για τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος Βασίλισσας Όλγας το οποίο είναι δωρεά από την Πανρωσική Ένωση θα έρθει στη Θεσσαλονίκη ο Ρώσος υπουργός Πολιτισμού

Αντιδράσεις στο δήμο Θεσσαλονίκης έχει προκαλέσει η τοποθέτηση του αγάλματος της Βασίλισσας Όλγας, σε κοινόχρηστο χώρο επί της οδού Βασ. Όλγας 20 δωρεά από την Πανρωσική Στρατιωτική – Ιστορική Ένωση.

Η χωροθέτηση του αγάλματος, το οποίο αναμένεται να τοποθετηθεί αυτές τις ημέρες, εγκρίθηκε χθες κατά πλειοψηφία κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης υπεραμύνθηκε της απόφασης της δημοτικής αρχής για την αποδοχή της δωρεάς για το μνημείο.

«Υπάρχει μια ιστορική πραγματικότητα, περάσαμε από τη βασιλεία, δεν θα τη διαγράψουμε ότι κι αν κάνουμε. Απαλλαχτήκαμε και τελείωσε η ιστορία. Το άγαλμα δεν είναι η ελληνορωσική φιλία. Χτίζουμε μια σχέση, κάτι που δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη», υπογράμμισε ο δήμαρχος, ο οποίος αναφέρθηκε και σε μία σειρά δράσεων που θα γίνουν στο πλαίσιο του έτους της ελληνορωσικής φιλίας. Όπως είπε κατά την ομιλία του, για τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της Βασίλισσας Όλγας θα έρθει στη Θεσσαλονίκη ο Ρώσος υπουργός Πολιτισμού.

Παράλληλα, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Σπύρος Πέγκας ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του έτους ελληνορωσικής φιλίας, που ανακηρύχθηκε το 2016 από τους αρχηγούς των δύο κρατών, θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη στις 17 και 18 Νοεμβρίου ο κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης. «Θα έρθει στη Θεσσαλονίκη για τις δράσεις που σιγά σιγά συζητάμε. Θα υπάρχει διαρκής ανταλλαγή που θα ξεκινήσει το 2016 και θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια. Θα μιλήσει στη Philoxenia και θα τους φιλοξενήσουμε στο περίπτερο του Δήμου Θεσσαλονίκης κι αυτοί θα μας φιλοξενήσουν στην Αγία Πετρούπολη» τόνισε.

«Είναι ένα άγαλμα που και κακό να μην κάνει, θα το ξεχνάνε και θα μείνει να το κουτσουλάνε τα περιστέρια», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Κοινωνίας των Πολιτών Νίκος Φωτίου. «Η χώρα είναι σε κακό σημείο και τέτοιες κινήσεις στη Θεσσαλονίκη μπορούμε να τις αναβάλλουμε και να τις σκεφτούμε καλύτερα», υπογράμμισε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Πρωτοβουλία Γιώργος Αρβανίτης.

«Έχουμε στη Θεσσαλονίκη πολύ περισσότερα αγάλματα από ότι στην Αθήνα. Το να υπάρχει ένα άγαλμα δεν είναι απλό θέμα. Είναι ό,τι χαρακτηρίζει τη Θεσσαλονίκη. Δεν πρέπει να μείνει στην ιστορία της πόλης αυτό το άγαλμα» τόνισε η Ρία Καλφακάκου από την Ανοιχτή Πόλη.

«Μας φόρεσαν τους βασιλιάδες. Μπορεί και η Γερμανία να μας φέρει της Φρειδερίκης. Οπου μας κάνουν δώρο λέμε ευχαριστούμε και το παίρνουμε. Το θεωρώ ανήκουστο, ντρέπομαι να το πω και να το ομολογήσω. Δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό», σημείωσε από την πλευρά της η δημοτική σύμβουλος της παράταξης Ανοιχτή Πόλη Μαρία Αγαθαγγελίδου.

Για «ατόπημα και ολίσθημα» που προσβάλει τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού και της πόλης έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Δελής. « Το άγαλμα είναι ανάλογο με τα αγάλματα που υπάρχουν στην πόλη των Σκοπίων», τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Κωνσταντινίδης.