Skip to main content

Ένα ελατήριο στις τσέπες των Ελλήνων - Ο προγραμματισμός Μητσοτάκη

Πηγές, που είναι σε θέση να γνωρίζουν, υποστηρίζουν ότι ατύπως, οι θεσμοί έχουν ανάψει το πράσινο φως, αλλά μένει και η συγκατάθεση της Γερμανίας.

Τι προβλέπει ο προγραμματισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα; Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Voria.gr, η γραμμή που έχει χαραχθεί, αναφορικά με αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα, έχει ως εξής: Τήρηση των δεσμεύσεων για το 2019 και το 2020 και μείωση τους από το 2021.

Το θέμα είναι αν με αυτόν τον σχεδιασμό συμφωνούν και οι δανειστές. Πηγές, που είναι σε θέση να γνωρίζουν, υποστηρίζουν ότι ατύπως, οι θεσμοί έχουν ανάψει το πράσινο φως, αλλά μένει και η συγκατάθεση της Γερμανίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή αναμένεται πως θα την δώσει στον Ελληνα πρωθυπουργό η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, κατά τη συνάντηση τους, που, ως γνωστόν, είναι προγραμματισμένη για το τέλος του μήνα. Ήδη το γεγονός το προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς η ίδια η καγκελάριος απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε στο Βερολίνο πριν από δεκαπέντε μέρες.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν κι όποτε η συμφωνία αυτή επικυρωθεί, τότε θα αλλάξει εικόνα, συνολικά, η ελληνική οικονομία. Κι αυτό γιατί εκτιμάται ότι η ώθηση στην ανάπτυξη το 2021 θα είναι κάτι παραπάνω από σημαντική, ακόμα κι αν το πλεόνασμα περικοπεί έστω και κατά μια ποσοστιαία μονάδα. Το φαινόμενο του «ελατηρίου», σε αυτή την περίπτωση, θα είναι κάτι παραπάνω από εμφανές και θα γίνει και πρακτικό, υπό την έννοια ότι θα έχει επιπτώσεις και στην τσέπη του μέσου Ελληνα. Το ίδιο ωστόσο ισχύει και με την περίπτωση του αφορολογήτου. Εκεί δεν έχει ξεκαθαρίσει μέχρι σήμερα με τους θεσμούς τι πρόκειται να γίνει. Αυτό που μαθαίνουμε είναι ότι η Αθήνα «θα παίξει καθυστερήσεις» για το θέμα έως τη συνάντηση Μητσοτάκη - Μέρκελ.