Skip to main content

Ένα πολύ δύσκολο τρίμηνο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Τι αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες για τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διακόψει την παροχή φτηνής ρευστότητας προς το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σημαντικές ανακατατάξεις στο τραπεζικό τοπίο κυοφορούνται για το διάστημα που μεσολαβεί έως τον ερχόμενο Μάρτιο. Και αυτό γιατί οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι τότε θα έχει ξεκαθαρίσει η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διακόψει την παροχή φτηνής ρευστότητας προς το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Όπερ σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθούν οι εναλλακτικές πηγές άντλησης ρευστού, διαδικασία η οποία δεν είναι και η πλέον εύκολη στις δύσκολες εποχές που διάγουμε.

Η Τράπεζα της Ελλάδας, ωστόσο, έχει προειδοποιήσει σχετικά τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες, έστω και καθυστερημένα έχουν βγει προς αναζήτηση των νέων «δεξαμενών». Την ίδια στιγμή, αυξάνουν οι πληροφορίες που έρχονται από τη Φραγκφούρτη κι αναφέρουν ότι η ΕΚΤ, εκτός της ρευστότητας που θα διακόψει, θα ζητήσει και την επιστροφή όλων των φθηνών δανεικών που έχει δώσει μέχρι σήμερα.

Αποδέκτες του αιτήματος της, θα είναι πορτογαλικές, ισπανικές, ιρλανδικές αλλά και ελληνικές τράπεζες. Οι οποίες, για να επιστρέψουν τα λεφτά, θα πρέπει προηγουμένως να τα βρουν. Όπερ σημαίνει ότι ο βαθμός δυσκολίας, για το τρίμηνο που ακολουθεί, γίνεται ακόμα μεγαλύτερος και η διαδικασία εξεύρεσης νέων κεφαλαίων, ακόμα πιο πιεστική.