Skip to main content

Ένα πόρισμα – χρυσάφι για την Ελλάδα για τα κατοχικά δάνεια

Οι Γερμανοί πίεζαν την ελληνική κυβέρνηση να μην το θέσει προς συζήτηση κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, πράγματι εκείνος δεν το έκανε.

Κι όμως η Ελλάδα μπορεί να θέσει θέμα κατοχικού δανείου. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει με βάση πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής της γερμανικής Βουλής, το οποίο, όπως γίνεται μόλις τώρα γνωστό, βγήκε αρχές της εβδομάδας που την γερμανική πρωτεύουσα επισκέπτονταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα, τότε εξελίχθηκε ένας μαραθώνιος συζητήσεων στο παρασκήνιο ενόψει εκείνης της επίσκεψης, περίπου στο εξής φόντο: Οι Γερμανοί πίεζαν την ελληνική κυβέρνηση να μην το θέσει προς συζήτηση κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, πράγματι εκείνος δεν το έκανε, αλλά το ζητούμενο είναι αν και τι ανταλλάγματα εξασφάλισε.

Όπως πληροφορείται η Voria.gr, με το πόρισμα αυτό ανά χείρας, η Ελλάδα κάποια στιγμή μπορεί να φτάσει στο δικαστήριο της Χάγης, μας λένε όσοι ξέρουν τις πραγματικές λεπτομέρειες αυτής της ιστορίας. Ενδεχομένως να εξασφάλισε κάτι κρίσιμο σε δημοσιονομικό επίπεδο. Υπενθυμίζεται ότι ο Μητσοτάκης δεν έθεσε τότε  – τουλάχιστον ευθέως – θέμα μείωσης των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων κατά τη συνάντηση του με την Μέρκελ και τον Σουλτς. Ανεξάρτητα από τι λέγεται και γράφεται από τότε στην Αθήνα.

Ο λόγος; Γιατί, απλά, δεν ήθελε μια ευθεία άρνηση, που ήταν σχεδόν σίγουρη. Τόσο απλά. Ενώ στο μέλλον μπορεί να διεκδικήσει κάτι ακόμα πιο σημαντικό, από ένα απλό νεύμα τώρα, που μπορεί και να είναι αρνητικό. Με τις ανάλογες επιπτώσεις στην γενικότερη εικόνα της χώρας, την ώρα που κάνει την μεγάλη προσπάθεια να επιστρέψει στην κανονικότητα, σε διεθνές επίπεδο.