Skip to main content

Ένα ταξίδι για τον Τσίπρα στο Βερολίνο και μια πρόβλεψη

Στην Κουμουνδούρου διαβάζουν ότι η επικεφαλής των Πρασίνων είναι η επικρατέεστερη διάδοχος της Μέρκελ και τρέχουν για να την προσεγγίσουν

Λυτούς και δεμένους φέρεται να έχει βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Βερολίνο, για να κανονισθεί μια συνάντηση του προέδρου του κόμματος με την επικεφαλής των γερμανών Πρασίνων.

Προφανώς, στην Αθήνα διαβάζουν τα δημοσιεύματα που την αναφέρουν ως την επικρατέστερη διάδοχο της Αγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία και «τρέχουν» για να την προσεγγίσουν, για ευνόητους όρους. Το πρόβλημα ωστόσο στη Γερμανία είναι ότι οι σχέσεις των Πρασίνων με το σοσιαλιστικό SPD είναι κάκιστες, για πολιτικούς και προεκλογικούς λόγους. Υποτίθεται όμως ότι ο κ. Τσίπρας κάνει άνοιγμα στους ευρω-σοσιαλιστές.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι: Πώς θα αντιδράσουν τα στελέχη του SPD αν τον δουν να συναντιέται με την Πράσινη υποψήφια; Ακόμα κι αν ζητήσει να συναντηθεί (και) μαζί τους. Και βέβαια, υπάρχει πάντα και το αδελφό αριστερό κόμμα, Die Linke, στο οποίο κάποτε βρίσκονταν πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Με την περίπτωση του τι θα γίνει;

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιμένουν ότι ενδεχομένως στον ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να το ξανασκέφτονταν τελικά αυτό το ταξίδι στο Βερολίνο. Ακόμα κι αν το κανονίσουν τελικά, ενδεχομένως να τους δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα. Μετά μάλιστα και το τελευταίο επεισόδιο με τον ισπανό Σάντσεθ, κατά την εδώ παραμονή του, για τις ανάγκες του φόρουμ των Δελφών.

Οπου στην περίπτωση του Σάντσεθ, δεν μιλούμε πλέον για κάποια τυχαία περίπτωση. Όταν ο Florian Eder του Brussels Playbook (Politico) σε αποκαλεί ανερχόμενο αστέρι της πολιτικής σκηνής, που στο μέλλον μπορεί να διεκδικήσεις ευρωπαϊκή θέση, με τη στήριξη της ευρω-ομάδας που ανήκεις, τότε μπορεί «κάτι να τρέχει».

Από την άλλη είναι ξεκάθαρο πλέον ότι δεν τίθεται θέμα ένταξης του ΣΥΡΙΖΑ στην Σοσιαλιστική Διεθνή. Το γεγονός διαψεύδεται κι από τις δυο πλευρές, καθώς, πέραν των άλλων, θα ετίθετο και ζήτημα προσέγγισης του προέδρου της Διεθνούς, Γιώργου Παπανδρέου.