Skip to main content

Ένας χρόνος από τον θανάσιμο πυροβολισμό του Κώστα Φραγκούλη: Πορεία αλληλέγγυων στη Θεσσαλονίκη

Με πανό και συνθήματα οι διαμαρτυρόμενοι ζήτησαν δικαιοσύνη για τον Ρομά που σκοτώθηκε από πυροβολισμό αστυνομικού

Κινητοποίηση με αφορμή τον έναν χρόνο από τον θανάσιμο πυροβολισμό που δέχθηκε από αστυνομικό ο 16χρονος Ρομά, Κώστας Φραγκούλης, πραγματοποίησαν άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου και αριστερών συλλογικοτήτων στη Θεσσαλονίκη.

Οι διαμαρτυρόμενοι οι οποίοι συγκεντρώθηκαν από τις 18:00 στην Καμάρα, ξεκίνησαν πορεία με κατεύθυνση προς δυτικά.

Κατά τη διάρκεια της πορείας φώναξαν συνθήματα εναντίον της αστυνομίας, ενώ ζήτησαν να αποδοθεί δικαιοσύνη στο όνομα του Κώστα Φραγκούλη. Σε ένα από τα πανό που κρατούσαν αναφέρεται ότι «ο αντιτσιγγανισμός οπλίζει το κράτος».

Την κινητοποίηση ακολουθούσαν δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ λίγο πριν τις 21.00 επέστρεψαν στην Καμάρα, όπου και διαλύθηκαν.

Το χρονικό του πυροβολισμού στον Κώστα Φραγκούλη

Τα ξημερώματα στις 5/12/2022, στην περιοχή των Διαβατών, ο 16χρονος Κώστας Φραγκούλης έφυγε από πρατήριο υγρών καυσίμων με το όχημά του έχοντας βάλει βενζίνη για 20 ευρώ, τα οποία δεν κατέβαλλε.

Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που βρίσκονταν στο πρατήριο, αντιλαμβανόμενοι το συμβάν, καταδίωξαν τον 16χρονο και ένας εξ αυτών τον πυροβόλησε στο κεφάλι. Ο νεαρός νοσηλεύθηκε για μέρες στην εντατική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και στις 13/12/2022, ανακοινώθηκε ότι είναι κλινικά νεκρός.

Τις ημέρες μετά από τον πυροβολισμό, ακολούθησε σωρεία πολιτικών αντιπαραθέσεων αλλά και κινητοποιήσεων και αρκετές φορές επεισοδίων από άτομα Ρομά στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλα σημεία της Ελλάδας.

Ο 35χρονος αστυνομικός που πυροβόλησε τον νεαρό, τέθηκε σε διαθεσιμότητα λίγες ώρες αργότερα.

Στις 5/10/2023, ο εισαγγελέας πρότεινε ο 35χρονος να παραπεμφθεί σε δίκη ενώπιον Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, αλλά και για παράνομους πυροβολισμούς εξουδετέρωσης.