Skip to main content

Ένας πραγματικός ηγέτης, οι πατάτες από… χρυσάφι και οι γαμπροί της βροχής

Γιατί ο Μπεκενμπάουερ έκανε πολύ κόσμο να αγαπήσει το ποδόσφαιρο. Στην Ινδία οι οδηγοί ταλαιπωρούνται περισσότερο από τη Θεσσαλονίκη. Πανάκριβες φέτος στη λαϊκή οι πατάτες Νευροκοπίου - Το έθιμο που αναβίωσε στη Νέα Μεσήμβρια.

Η πολιτική ορθότητα αποτελεί μάστιγα για την εποχή μας για δύο λόγους: Πρώτον, ο κατ’ ουσίαν συντηρητισμός της. Σε συνδυασμό με την υπερβολή που συνήθως τη συνοδεύει, παράγει αποτελέσματα που συχνά κινούνται εκτός τόπου και χρόνου. Πολλές φορές για γέλια στην κυριολεξία, ιδιαίτερα όταν επιχειρείται αναδρομικότητα. Διότι -όπως και να το δει κανείς- «η ζωή αλλάζει / δίχως να κοιτάζει / τη δική σου μελαγχολία», που λέει ο τροβαδούρος. Δεύτερον, η πολιτική ορθότητα συνιστά έναν ύπουλο τρόπο αυτολογοκρισίας, πίσω από την οποία συχνά τενεκέδες παριστάνουν τις ράβδους χρυσού και κάποιοι τους πιστεύουν. Το πρόσφατο παράδειγμα με τις προειδοποιήσεις για σκηνές και νοήματα σε ταινίες της σειράς James Bond της δεκαετίας του 1960 είναι ένα ακόμη από τα πολλά, που επιχειρώντας να κινηθούν στο πλαίσιο μιας κάποιας πολιτικής ορθότητας καταλήγουν καρικατούρες άνευ νοήματος. Διότι ποτέ μέχρι σήμερα -και πολύ περισσότερο στην εποχή που γυρίστηκαν- οι ταινίες του πράκτορα 007 δεν αντιμετώπισαν προβλήματα σεξισμού, επειδή τύχαινε ο πρωταγωνιστής της ιστορίας να είναι… μοιραίος άνδρας. Και είναι απολύτως βέβαιον ότι ο γοητευτικός Σον Κόνερι, ο «my name is Bond, James Bond» δεν ένιωσε ποτέ, ούτε φυσικά κατηγορήθηκε ως σεξιστής. Το αντίθετο, μάλλον ιππότης ήταν. Σε λίγο, λοιπόν, στο όνομα της πολιτικής ορθότητας θα στοχοποιηθούν ακόμη και τα βλέμματα…     

Έφυγε ένας πραγματικός ηγέτης

Για τους έχοντες περάσει τα 50 – 55 ο Φραντς Μπεκενμπάουερ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα στα 78 του χρόνια, υπήρξε ζωντανός θρύλος υπό την έννοια ότι ως παιδιά τον είδαν στην τηλεόραση να παίζει μπάλα σε απευθείας μετάδοση. Ακόμη και με δεμένο χέρι λόγω κατάγματος ήταν ο ηγέτης της Μπάγιερν Μονάχου και της Εθνικής Δυτικής Γερμανίας, τότε που οι αγώνες των εθνικών ομάδων στα Euro και στα Παγκόσμια Κύπελα είχαν πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον και περισσότερη γοητεία από ότι σήμερα. Πραγματικός αρχηγός χωρίς βεντετιλίκια και τα σχετικά, που δούλευε στο χορτάρι και καθοδηγούσε στο γήπεδο με στόχο να αναδείξει τα προσόντα των εξίσου ταλαντούχων συμπαικτών του, οι οποίοι τον σέβονταν και τον αναγνώριζαν κι ας μην ανήκε στο… ξανθό γένος. Υπήρξε πρότυπο και από ελάχιστους σε αριθμό Ευρωπαίους παίκτες που στις δεκαετίες του 1960 και του 1970, με το στιλ και την ποιότητά τους, βοήθησαν τον κόσμο να αγαπήσει βαθιά το ποδόσφαιρο, ενώ όταν κρέμασε τα παπούτσια του συνέχισε να προσφέρει με την ίδια διαύγεια και από υψηλές διοικητικές θέσεις. Το αποτύπωμά του θα μείνει ανεξίτηλο.  

Flyover με… αγελάδες

«Να σου πω τον πόνο μου να νιώσεις καλύτερα;», ήταν η φράση-ερώτηση-προτροπή Θεσσαλονικιού που βρέθηκε στην Ινδία το προηγούμενο διάστημα όταν έμαθε για την σχεδόν τρίωρη διάρκεια που βρέθηκε στο αυτοκίνητο φίλος του, ο οποίος χρειάστηκε να πάει από τη Δυτική στην Ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης και να επιστρέψει. Η πόλη ήταν φρακαρισμένη λόγω έργων για το Flyover, αλλά και τριών απανωτών τροχαίων στην περιφερειακή και στα δύο ρεύματα, με αποτέλεσμα καθυστέρηση πάνω και πέρα από κάθε πρόβλεψη. Όπως  εξιστόρησε, λοιπόν, ο επισκέπτης των Ινδιών η οδήγηση στους δρόμους της Άπω Ανατολής και δη της μεγαλύτερης πληθυσμιακά πλέον χώρας του πλανήτη αποτελεί γερό χαστούκι για τον Έλληνα οδηγό. Όπως ανέφερε, ο οδηγός έχει πρώτα να ξεπεράσει τον σκόπελο της οδήγησης από τα δεξιά, καθότι πρώην βρετανική αποικία, ενώ οι δρόμοι, ακόμα και οι αυτοκινητόδρομοι, έχουν ελάχιστες λωρίδες για τον όγκο οχημάτων που εξυπηρετούν. Φωτεινοί σηματοδότες δεν υπάρχουν ούτε για αστείο. Όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε. Συνεχή κορναρίσματα, άπειρα δίκυκλα και φυσικά (ιερές) αγελάδες, που κυκλοφορούν ελεύθερες από τα στενά των πόλεων μέχρι και τις εθνικές οδούς, με τον κίνδυνο του τροχαίου να καραδοκεί. Βέβαια, όπως σημείωσε, οι Ινδοί λόγω των συνθηκών που επικρατούν είναι υποψιασμένοι όταν πιάνουν τιμόνι και είναι ιδιαίτερα επιδέξιοι και προσεκτικοί, ενώ σε περίπτωση μικροτροχαίου δεν υπάρχουν οι γνωστοί μεσογειακοί καβγάδες που έχουμε εδώ, μάλλον για να μην χαλούν τα… τσάκρα τους. Υπάρχουν και χειρότερα, λοιπόν, μπορούμε να παρηγορήσουμε τους εαυτούς μας. Έστω κι αν αυτά – τα χειρότερα- βρίσκονται στην Ινδία!

Πατάτες από...χρυσάφι και…

Σε λαϊκή της ανατολικής Θεσσαλονίκης χθες το θέμα συζήτησης -και μάλιστα υπό βροχήν- μεταξύ των καταναλωτών δεν ήταν αν υπάρχουν POS στους πάγκους, αλλά η τιμή της πατάτας. Που την έβρισκες από 0,87 ευρώ μέχρι 1,19 ευρώ (!!!) το κιλό. Κι ενώ οι παραγωγοί υποστηρίζουν πως φέτος η παραγωγή της πατάτας στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας είναι μειωμένη ως και 40%, λόγω των βροχοπτώσεων, του περονόσπορου και του καύσωνα, όλη η Ελλάδα τρώει πατάτα Νευροκοπίου. Πού την βρίσκει είναι το ένα ερώτημα. Το άλλο είναι φυσικά η τιμή. Τα επίσημα στοιχεία λένε πως οι πατάτες στην Ελλάδα είναι πιο φτηνές συγκριτικά με τον μέσο όρο στην Ευρώπη, καθώς -για παράδειγμα- στην Ιταλία πωλούνται προς 2,14 δολάρια το κιλό, στην Ιρλανδία 2,12 δολάρια και στη Γαλλία 1,68 δολάρια. Αλλά εκεί δεν έχουν Κάτω Νευροκόπι, ούτε Άνω Βροντού....

…με ολίγο από φυτοφάρμακα

Μέσα σε όλα αυτά ήρθε τη Δευτέρα και το ενημερωτικό δελτίο της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα αποτελέσματα των ελέγχων, οι οποίοι αφορούσαν σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων τον μήνα Νοέμβριο του 2023. Σύμφωνα με αυτά απορρίφθηκε ένα φορτίο σε λαϊκή αγορά, λόγω επικινδυνότητα και το προϊόν ήταν -για φαντάσου- πατάτες. Υπερβάσεις στον δείκτη MRL (για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων) εντοπίστηκαν επίσης σε ένα δείγμα αμπελόφυλλων σε σούπερ μάρκετ, αλλά και σε φύλλα παντζαριού σε κατάστημα λαϊκής. Αλλά το επικίνδυνο φορτίο πατάτας πόνεσε πολύ. Γιατί λες τα ντολμαδάκια και η σαλάτα παντζάρι δεν είναι είδος πρώτης ανάγκης, η πατάτα όμως; Και να την πληρώνεις χρυσάφι και να την τρως με φυτοφάρμακα...

Εκκλήσεις για εμβολιασμό αλλά με λίγα εμβολιαστικά κέντρα

Με τον εφιάλτη του κορωνοϊού να έχει επιστρέψει, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κοκτέιλ με γρίπη και λοιμώξεις του αναπνευστικού, είναι καθημερινές οι συστάσεις των ειδικών προς τους πολίτες για προσοχή. Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας έχει απευθύνει συχνά εκκλήσεις κυρίως προς τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν. Θα έπρεπε, πάντως, οι αρμόδιοι να δουν καλύτερα το θέμα με τα εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία είναι πολύ λιγότερα πλέον. Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκει κανείς ραντεβού στην καλύτερη περίπτωση μετά από μια εβδομάδα. Είναι ενδεικτικό ότι πολλές φορές ηλικιωμένοι χρειάζεται να μεταβούν σε άλλες περιοχές, κάποιες φορές και αρκετά μακριά από την οικία τους, προκειμένου να εμβολιαστούν. Το υπουργείο, λοιπόν, δεδομένης της κατάστασης, εκτός από τις εκκλήσεις θα πρέπει να φροντίσει να αυξήσει τα εμβολιαστικά κέντρα για την εξυπηρέτηση των πολιτών και δη των ευπαθών ομάδων.

 Οι γαμπροί βράχηκαν ξανά!

Για έναν ακόμη χρόνο αναβίωσε το περασμένο σαββατοκύριακο το παραδοσιακό βρέξιμο των γαμπρών στη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης! Σύσσωμοι οι κάτοικοι του δήμου Χαλκηδόνας βρέθηκαν στη Νέα Μεσημβρία για να ζωντανέψουν ξανά μια παράδοση που έχει έρθει από τον Πόντο. Κατά το έθιμο, όσοι κάτοικοι της περιοχής παντρεύτηκαν το περασμένο έτος, καταβρέχονται μέσα στο καταχείμωνο από τους κουμπάρους τους. Μετά το βρέξιμο, συγγενείς και φίλοι συνοδεύουν τον γαμπρό στο σπίτι. Το γλέντι που έχει ξεκινήσει, ανάβει και συνεχίζεται μέχρι το πρωί. Τα ξημερώματα οι συντροφιές δίνουν ραντεβού για την επόμενη χρονιά, ώστε να ζωντανέψουν και πάλι το έθιμο, με το βρέξιμο όσων ντυθούν γαμπροί το 2024!