Skip to main content

Ενας τουρκικός Αστέρας στην Ελλάδα που μπορεί να δύσει

Οι περισσότεροι από τους μεγάλους τουρκικούς ομίλους, πλέον, πιέζονται από τους διεθνείς δανειστές τους για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Η οικονομική κρίση που έχει χτυπήσει την Τουρκία δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστους ακόμα και μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της γειτονικής χώρας. Ειδικά εκείνους οι οποίοι είχαν δανειστεί στο παρελθόν σε ξένο νόμισμα, για να εκμεταλλευτούν τα χαμηλά επιτόκια και την διαφορά στην ισοτιμία και σήμερα τρέχουν και δεν φτάνουν, καθώς «απέναντι» έχουν γυρίσει, ως γνωστόν, τα πάνω – κάτω, κυριολεκτικά, σε όλα τα μέτωπα.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους ομίλους, πλέον, πιέζονται από τους διεθνείς δανειστές τους για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, γεγονός το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να σφίγγει ακόμα περισσότερο η θηλιά στο λαιμό τους. Και κάπου εκεί, αναγκάζονται να ζητήσουν λύσεις ρευστοποιώντας περιουσιακά τους στοιχεία. Από τον κανόνα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση η Ελλάδα, όπου μεγάλες τουρκικές επιχειρήσεις έχουν επενδυτική παρουσία. Είναι, για παράδειγμα, ενδεικτική η περίπτωση της Dogus, χωρίς βεβαίως να είναι η μοναδική.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζει κι αυτή το ενδεχόμενο  να προχωρήσει σε κάποιες ρευστοποιήσεις, για να γίνει η αναδιάρθρωση του δανειακού της χαρτοφυλακίου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η εμπειρία διδάσκει ότι προς πώληση τα  asset εκείνα που μπορεί να αποδώσουν κεφάλαια χωρίς ζημίες. Όπερ σημαίνει ότι η συμμετοχή στον Αστέρα της Βουλιαγμένης θα πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής λίστας. Κάτι το οποίο ακούγεται άλλωστε εντόνως στην ελληνική τουριστική αγορά εδώ κι αρκετό καιρό, αλλά τώρα τελευταία γίνεται ολοένα και πιο έντονο το σχετικό κύμα φημολογίας.