Skip to main content

Ενεργειακά και γεωπολιτικά παιχνίδια στη γειτονιά μας

Τι ενημέρωσε η διοίκηση της αμερικανικής πολυεθνικής Exxon Mobil την κυπριακή κυβέρνηση, χωρίς επισήμως, μέχρι σήμερα............

Τι ενημέρωσε η διοίκηση της αμερικανικής πολυεθνικής Exxon Mobil την κυπριακή κυβέρνηση, χωρίς επισήμως, μέχρι σήμερα, να έχει ανακοινωθεί καμία ουσιαστική λεπτομέρεια;; Ότι θα επιστρέψει στην περιοχή, για να ξεκινήσει τις έρευνες στο θαλάσσιο οικόπεδο 10 το καλοκαίρι του 2021 (σ.σ για όλα τα υπόλοιπα, που ανακοινώνονται τις τελευταίες ώρες, σας είχαμε ενημερώσει από την πρώτη στιγμή, εδώ στη Voria.gr). Σύμφωνα με τους γνώστες αυτής της ιστορίας στις λεπτομέρειες της, αυτή η απόφαση συνεπάγεται ότι η όλη διαδικασία πάει τουλάχιστον έναν χρόνο πίσω. Μάλιστα, όπως προστίθεται, το ίδιο ισχύει και με την γαλλική Total και την ιταλική ΕΝΙ, οι οποίες επρόκειτο να σκάψουν τις επόμενες μέρες στο οικόπεδο 6.

Στο μεταξύ, ο χρόνος περνά χωρίς να γίνεται καμία ανακοίνωση από τις Exxon και Total σχετικά με τις έρευνες τους και στην περιοχή νότια της Κρήτης. Το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι λοιπόν ότι παγώνουν κι εκεί. Η Αθήνα, ωστόσο, δεν έχει ακόμα επίσημη ενημέρωση, γεγονός το οποίο συνεπάγεται ότι μπορεί και «κάτι» τελικά να κινηθεί σε αυτό το μέτωπο το αμέσως επόμενο διάστημα. Τουλάχιστον αυτό ελπίζεται ακόμα σε κεντρικό επίπεδο.

Στο σημείο αυτό, ωστόσο, θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι το μόνο που έγινε γνωστό, από την πλευρά της Exxon Mobil, είναι ότι περικόπτει τα έξοδα των λειτουργικών δαπανών της λόγω του κορωνοϊού. Οπότε, καταλαβαίνετε ότι όλα πάνε πίσω.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πιθανότερο είναι πως το πάγωμα των θαλάσσιων ερευνών για φυσικό αέριο, που περιγράφεται παραπάνω, θα έχει επίπτωση και στον αγωγό αερίου EastMed που θα διέσχιζε την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Πάει για (πολύ) αργότερα κι αυτός.