Skip to main content

Ενεργειακό παιχνίδι για γερά νεύρα στην ανατολική Μεσόγειο

Ποια κυπριακά θαλάσσια οικόπεδα είναι αυτή τη στιγμή στο μικροσκόπιο των τουρκικών αρχών ως πιθανοί στόχοι των πλωτών γεωτρύπανων.

Η αμερικανική πολυεθνική ExxonMobil ήρθε για να μείνει στην περιοχή μας. Τι μαθαίνουμε; Ότι συμμετείχε και σε νέο γύρο αδειοδοτήσεων, για έρευνες σε 12 θαλάσσια τεμάχια, που έβγαλε η Αίγυπτος. Το σημαντικότερο; Πλειοδότησε και πήρε το ένα από αυτά. Όπερ σημαίνει ότι θα κινείται στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου για πολλά χρόνια ακόμα.

Στο μεταξύ, από τη Λευκωσία έχει πέσει γραμμή να μη γίνονται διαρροές κι ανακοινώσεις από την Εxxon για τα ευρήματα του οικοπέδου 10. Όπως λέγεται, κυρίως από τον φόβο των Τούρκων. Μαθαίνουμε επίσης ότι το δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο που παρήγγειλε η Αγκυρα πέρασε την περασμένη Παρασκευή τα στενά του Γιβραλτάρ. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να δραστηριοποιηθεί νωρίτερα από τις αρχές του ερχόμενου καλοκαιριού. Το πρώτο γεωτρύπανο όμως θα πιάσει δουλειά ανοικτά της Κύπρου έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν τέλος ότι τα κυπριακά θαλάσσια οικόπεδα 1, 4, 5 και 7 είναι αυτή τη στιγμή στο μικροσκόπιο των τουρκικών αρχών ως πιθανοί στόχοι των πλωτών γεωτρύπανων της γείτονος. Σε ένα από αυτά μάλιστα εκτιμάται ότι θα εγκατασταθούν για να ξεκινήσουν έρευνες. Τα συγκεκριμένα οικόπεδα δεν έχουν δοθεί από τη Λευκωσία σε καμία ξένη εταιρία προς έρευνα και αξιοποίηση και θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι εκεί θα χτυπήσει η Άγκυρα.

Αυτός ο φόβος είναι που κάνει και τη διαρροή πληροφοριών για τα πραγματικά ευρήματα του οικοπέδου 10 να γίνεται με το σταγονόμετρο. Γιατί κανείς δεν θέλει σε αυτή τη φάση νέες εμπλοκές με φρεγάτες και όχι μόνο στη Μεσόγειο...