Skip to main content

Ενεργοποίηση του μηχανισμού με γνώμονα το συμφέρον της χώρας

«Η πραγματικότητα είναι ότι το ΔΝΤ έχει μπει στο μηχανισμό και συμμετέχει ήδη στη διαδικασία της επιτήρησης. Ο μηχανισμός πάντως σημαίνει ότι δεν θα αφεθούμε πλέον να βουλιάξουμε», τόνισε ο πρωθυπουργ
«Η αξιοπιστία της χώρας μας έχει τρωθεί και με την απόφαση των εταίρων μας στην Ευρωζώνη για το μηχανισμό στήριξης η χώρα μας κατάφερε να δημιουργηθεί ένα απόθεμα αξιοπιστίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο μηχανισμό δανειακής υποστήριξης της Ελλάδας και τις συνέπειες της ανάμειξής του.

«Στην Ευρώπη η πλειοψηφία είναι συντηρητική και η επιμονή του συντηρητικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος οδήγησε στην επιλογή ενός όχι αμιγώς ευρωπαϊκού μηχανισμού», παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου.

Παρ΄ όλα αυτά ο μηχανισμός πλέον υπάρχει, εκεί που υπήρχε το απόλυτο μηδέν, ένα ασφαλές καταφύγιο για τη χώρα μας, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως η ενεργοποίηση του μηχανισμού κρίνεται με γνώμονα το συμφέρον της χώρας.

«Η πραγματικότητα είναι ότι το ΔΝΤ έχει μπει στο μηχανισμό και συμμετέχει ήδη στη διαδικασία της επιτήρησης. Ο μηχανισμός πάντως σημαίνει ότι δεν θα αφεθούμε πλέον να βουλιάξουμε», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Απαντώντας εξάλλου στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Παπανδρέου επέρριψε στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ την ευθύνη για την ανάμειξη του ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας: «Εσείς κύριοι της ΝΔ είστε υπεύθυνοι για την εμπλοκή του ΔΝΤ και τώρα έρχεστε και μας εγκαλείτε γι αυτό».

«Η απάντηση του πρωθυπουργού με γέμισε με ακόμα περισσότερα ερωτήματα», αντέτεινε ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε τη χθεσινή μέρα, ημέρα ταπείνωσης, καθώς, όπως επεσήμανε, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που παραδίδεται στην υπερατλαντική δικαιοδοσία.