Skip to main content

Ένινγκ: Θέλουμε το κύπελλο, μέντοράς μου ο Χρούμπες

Ο 54χρονος Γερμανός τεχνικός του Άρη εξήρε τη σημασία της νίκης επί του ΠΑΟΚ και μίλησε για τους στόχους των «κιτρινόμαυρων» ως το τέλος της σεζόν.

Συνέντευξη στην ιστοσελίδα της πατρίδας του «11freunde.de», παραχώρησε ο Μίκαελ Ένινγκ, κάνοντας έναν απολογισμό των μέχρι σήμερα πεπραγμένων του στην τεχνική ηγεσία του Άρη, αλλά και όσων έχουν σημαδέψει την πορεία του στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Ο 54χρονος Γερμανός τεχνικός εξήρε τη σημασία της νίκης επί του ΠΑΟΚ, μίλησε για τους στόχους των «κιτρινόμαυρων» ως το τέλος της σεζόν, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο θέμα του ρατσισμού και επεσήμανε πως τα πάντα είναι ακόμη ρευστά όσον αφορά την παραμονή του στον πάγκο του Άρη και μετά το τέλος της σεζόν.

Αναλυτικά και σύμφωνα με το «Pressaris» τα όσα δήλωσε ο κόουτς των Θεσσαλονικέων:

Για τη νίκη του Άρη στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ:

«Το ντέρμπι ήταν σημαντικό για τους οπαδούς της πόλης. Ειδικά για ο ΠΑΟΚ είχε 51 παιχνίδια στα οποία ήταν αήττητος. Τελικά, αυτή η νίκη ήταν εξαιρετικά σημαντική για την αυτοπεποίθηση της ομάδας μου».

Βρίσκεστε στη Θεσσαλονίκη για περίπου τέσσερις μήνες. Ποια είναι η πρώτη αναφορά σας;

«Από τη στιγμή που ήρθα στη μέση της χρονιάς ήταν προτεραιότητα και σημαντικό για μένα να μπορέσω να προσαρμοστώ στην ομάδα και το περιβάλλον της ώστε να χτίσω μια βάση εμπιστοσύνης. Τα θετικά αποτελέσματα το έκαναν εύκολο για μένα. Δυστυχώς, εκτός από μία εξαίρεση, δεν μπορέσαμε να ενισχυθούμε με νέους παίκτες την χειμερινή μεταγραφική περίοδο, διότι η FIFA μας έβαλε ένα στοπ, λόγω λαθών του παρελθόντος. Αυτό κάνει τη δουλειά μας λίγο πιο δύσκολη, αλλά όπως και να έχει είμαι πολύ ικανοποιημένος από τις συνθήκες στην ομάδα».

Λέτε διαρκώς πως είστε οπαδός του επιθετικού και του γρήγορου ποδοσφαίρου. Σε ποιο βαθμό έχει περάσει αυτή η φιλοσοφία στην ομάδα σας;

«Όποιος παρακολουθεί τα παιχνίδια μας μπορεί να καταλάβει ότι η ομάδα μας πάντα επιτίθεται και προσπαθεί να πετύχει όσο το δυνατόν περισσότερα γκολ. Ωστόσο η βάση γι’ αυτό είναι η σταθερή άμυνα και η μαζική δουλειά σε επίθεση και άμυνα. Το πιο σημαντικό στοιχείο του παιχνιδιού μας είναι ότι παίζουμε επιθετικά με ομάδες που οι άλλοι τις θεωρούν ως φαβορί. Στον αγώνα με τον Ολυμπιακό χάσαμε με 4-2, αλλά δημιουργήσαμε ακριβώς τις ίδιες φάσεις».

Ποιος ήταν ο ρόλος του Άγγελου Χαριστέα στη συμφωνία με τον Άρη; Χρειάστηκε να κάνει πολλά για να σας πείσει να πάτε στη Θεσσαλονίκη;

«Ήμουν στενά συνδεδεμένος με τον Άγγελο από τότε που ήμουν προπονητής στη Νυρεμβέργη και ήταν παίκτης μου. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση όμως όταν ως τεχνικός διευθυντής με θυμήθηκε όταν έψαχνε προπονητή. Μου έδειξε μεγάλη εμπιστοσύνη και προσπαθώ να του το ανταποδώσω. Από την μεριά μου, μπορώ να υπογραμμίσω ότι έχουμε εξαιρετική συνεργασία και σκεφτόμαστε προς την ίδια κατεύθυνση».

Το συμβόλαιο με τον Άρη ολοκληρώνεται στο τέλος της σεζόν. Σκέφτεστε να επεκτείνετε τη συνεργασία σας;

«Τη δεδομένη στιγμή δεν χρειάζεται να το σκεφτόμαστε. Εννοείται πως φαντάζομαι τον εαυτό μου να συνεχίζει να δουλεύει στη Θεσσαλονίκη και μετά το τέλος της σεζόν. Αυτή τη στιγμή όμως κοιτάζω μόνο τους στόχους μας».

Ποιοι είναι αυτοί;

«Δεν είναι μυστικό ότι θέλουμε να κατακτήσουμε το κύπελλο. Γι’ αυτό ανυπομονούν και οι οπαδοί μας, που έχουν αρκετά χρόνια να πανηγυρίσουν ένα τίτλο. Επίσης, θέλουμε να παίξουμε στην Ευρώπη την χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προκριθούμε στα play-off για να κερδίσουμε ένα εισιτήριο για ευρωπαϊκή διοργάνωση».

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από το ελληνικό πρωτάθλημα;

«Από το μικρό διάστημα που βρίσκομαι στην Ελλάδα, είναι αρκετά θετική. Εκείνο που γίνεται εύκολα αντιληπτό είναι πως υπάρχουν 4-5 ομάδες, οι οποίες έχουν καλούς ποδοσφαιριστές και κάποιες άλλες που είναι δύσκολες να τις κερδίσεις. Σίγουρα είναι αρκετά πρόωρο για την τελική μου κρίση, ιδιαίτερα από τη στιγμή που έχω αντιμετωπίσει μόνο μία φορά κάθε ομάδα».

Δεν είναι άσχημο το γεγονός ότι δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις οπαδών;

«Πονάει η ψυχή μου, καθώς είναι κάτι που δεν είχα συναντήσει στις προηγούμενες ομάδες μου. Με κάθε σεβασμό, ελπίζω να βρεθεί μια λύση στο μέλλον και να επιστρέψει η κανονικότητα. Επιπλέον είναι πάντα ένα μειονέκτημα για την φιλοξενούμενη ομάδα και δεν νομίζω ότι βοηθάει και στο αθλητικό fair play».

Μιλώντας για fair play, όταν η ομάδα σας έπαιξε στη Λάρισα, ένας παίκτης σας ο Αμπού Μπα έπεσε θύμα λεκτικής ρατσιστικής επίθεσης και προσβολών. Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο;

«Νομίζω ότι το ίδιο το ποδόσφαιρο στέλνει το αντίθετο μήνυμα ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι περισσότερες ομάδες είναι πολυπολιτισμικές. Το φαινόμενο εμφανίζεται σε διάφορες μορφές στη κοινωνική ζωή, στα γήπεδα, και μέσα από τη δημοσιότητα μέσω των media, απολαμβάνει την… προσοχή. Θα περίμενα από τον διαιτητή να σταματήσει το παιχνίδι για να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Δυστυχώς δεν το έκανε. Την επόμενη αγωνιστική, υπήρχαν πανό με αντιρατσιστικά μηνύματα σε όλα τα γήπεδα, με πρωτοβουλία της Λίγκας».

Η ατμόσφαιρα στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ ήταν τόσο τρομερή, που ακόμη και ο Γιούργκεν Κλοπ ανησύχησε για την υγεία σας…

«Μετά το παιχνίδι ανέβασα βίντεο με τα βεγγαλικά και την ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι οπαδοί μας κι εκείνος που απάντησε: ''Τελικά επέζησες από όλα αυτά;''».

Διατηρείτε επαφή με τον Κλοπ;

«Γνωριζόμαστε πολλά χρόνια και υπάρχει αλληλοεκτίμηση. Δεν μπορούμε πάντως πλέον να έχουμε τόσο στενή επικοινωνία γιατί είναι απόλυτα προσηλωμένος στη δουλειά του στη Λίβερπουλ. Περιστασιακά ανταλλάσσουμε μηνύματα».

Επίσης, συχνά επικοινωνείτε και με έναν ακόμη φίλο σας, τον Χορστ Χρούμπες. Τι ρόλο έχει παίξει στην καριέρα σας;

«Πάρα πολύ σημαντικό. Έχουμε στενή φιλία και υπήρξε ο μέντοράς μου. Πέρασα επτά σπουδαία χρόνια μαζί του ως συνεργάτης του στην γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Τον προσκάλεσα στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, αλλά δυστυχώς εκείνη την περίοδο δεν μπορούσε. Αλλά η επίσκεψή του αναβλήθηκε, δεν ακυρώθηκε. Όταν θα παίξουμε ξανά με τον ΠΑΟΚ στα play-off, υποσχέθηκε ότι δεν θα το χάσει!».