Skip to main content

Ενώνουν τις δυνάμεις τους οι δήμοι Θεσσαλονίκης και Βελιγραδίου

Τι αφορά η συνεργασία - Σε ειδική εκδήλωση παρουσιάστηκε το Βελιγράδι ως προορισμός Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς, City Break και Πολιτισμού.

Το Βελιγράδι, «χωνευτήρι» πολιτισμών και σταυροδρόμι ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Οργανισμός Τουρισμού Βελιγραδίου και το Γενικό Προξενείο της Δημοκρατίας της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με την εταιρεία Tourism Plus.

Η παρουσίαση έγινε εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων προκειμένου να αναδειχθούν οι ομορφιές και οι ιδιαιτερότητες της πόλης, που είναι ιδιαίτερα αγαπητή στους Θεσσαλονικείς.

Η παρουσίαση έγινε την ώρα που έχουν αρχίσει να διερευνώνται οι δυνατότητες και οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δήμων Θεσσαλονίκης και Βελιγραδίου.

«Η ιστορία των δυο πόλεων έχει μακρά πορεία στα βάθη των αιώνων» όπως τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, κατά τον χαιρετισμό του υπογραμμίζοντας πως οι δυο πόλεις είναι γνωστές για την οικειότητα που αποπνέουν.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, αποδέχτηκε την πρόσκληση του ομολόγου του δημάρχου του Βελιγραδίου, Ζόραν Ραντόγιτσιτς, για να ταξιδέψει σε αυτή την Πρωτοχρονιά, όπως η χώρα τη γιορτάζει σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο.

Ακολουθώντας το Ιουλιανό ημερολόγιο η Σερβία γιορτάζει την Πρωτοχρονιά δύο φορές: πρώτα την 1η Ιανουαρίου και ξανά στις 13 του μήνα.

Όπως είπε ο κ. Ζέρβας συναντήθηκε με τον δήμαρχο του Βελιγραδίου σε συνδιάσκεψη στην Κωνσταντινούπολη πόλεων των Βαλκανίων και συζήτησαν για το ενδεχόμενο συνεργασίας Θεσσαλονίκης - Βελιγραδίου σε θέματα τουρισμού, πολιτισμού και αθλητισμού.

Το Βελιγράδι αναπτύσσεται

Το Βελιγράδι όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης αποτελεί μια περίπτωση πόλης που τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς, με έργα όπως το Belgrade Waterfront που υπόσχεται τεράστιες αλλαγές στη φυσιογνωμία της πόλης και αποτελεί μια ελκυστική επιλογή για τους τουρίστες. Διαθέτει 10.000 καταλύματα και 120 ξενοδοχεία που μπορούν να ικανοποιήσουν τις επιλογές κάθε επισκέπτη.

Για την περίοδο των εορτών μάλιστα έχουν προγραμματιστεί μια σειρά εκδηλώσεων με συναυλίες, εκδηλώσεις αλλά και ειδική πίστα για skating στην κεντρική πλατεία του Βελιγραδίου.

100.000 Έλληνες επισκέφτηκαν το 2019 τη Σερβία

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της εταιρείας Tourism Plus, Νίκος Σαπουντζής, το 2019 επισκέφτηκαν τη Σερβία 100.000 Έλληνες τουρίστες, με τη χώρα μας να γίνεται εκείνη τη χρόνια η 1η εθνικότητα σε διανυκτερεύσεις στη γειτονική χώρα.

«Οι Έλληνες που επισκέπτονται τη Σερβία είναι 10 φορές λιγότεροι σε σύγκριση με τους Σέρβους που επιλέγουν την Ελλάδα για διακοπές», ανέφερε ο αναπληρωτής διευθυντής του Τουριστικού Οργανισμού Βελιγραδίου Σλόμπονταν Ούνκοβιτς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σύγκλισης της τεράστιας διαφοράς στα ποσοστά των διμερών τουριστικών ανταλλαγών. Όπως είπε, πάνω από 1 εκατομμύριο Σέρβοι επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο.

«Το Βελιγράδι γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής προορισμός για τους Έλληνες τουρίστες», τόνισε η πρόξενος της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη, Τζασμίνα Μιλάτσιτς, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως ο αριθμός των Ελλήνων τουριστών υπολείπεται σημαντικά από αυτόν των Σέρβων, για τους οποίους η χώρα μας αποτελεί τον νούμερο 1 προορισμό. Η πρόξενος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όσοι Έλληνες επισκεφθούν τη σερβική πρωτεύουσα θα αποκτήσουν νέες φιλίες, θα απολαύσουν τα αξιοθέατα που τους προσφέρει, θα την αγαπήσουν και θα θελήσουν να την επισκεφθούν ξανά.

«Υπάρχουν σημαντικά περιθώρια το κύμα του τουρισμού να ενισχυθεί» ανέφερε ο τομεάρχης τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Θάνος υπογραμμίζοντας πως όλα ξεκινούν από τη συνεργασία των φορέων.