Skip to main content

Ενοποιείται το κέντρο ελέγχου για τα φανάρια της Θεσσαλονίκης

Στόχος του έργου είναι η λειτουργική ενοποίηση των τριών συστημάτων διαχείρισης - Εγκρίθηκε από το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας.

Εγκρίθηκε σήμερα από το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας η ενοποίηση των τριών κέντρων ελέγχου των φαναριών στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Τα τρία συστήματα διαχείρισης της κυκλοφορίας θα γίνουν ένα, ώστε να βελτιώθει η ροή της κυκλοφορίας σε όλη τη Θεσσαλονίκη.

Το έργο θα κοστίσει 2,5 εκ. ευρώ και σύμφωνα με την εισήγηση, στόχος του έργου είναι η λειτουργική ενοποίηση των τριών συστημάτων διαχείρισης κυκλοφορίας που υπάρχουν σήμερα, ώστε να υπάρξει καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας στους δρόμους της πόλης, να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη κίνηση στων οχημάτων και να αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά περιστατικά κυκλοφοριακού φόρτου. Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα παροχής πληροφοριών και υπηρεσιών στον πολίτη και ενημέρωσης των μετακινούμενων κατά μήκος των βασικών οδικών αξόνων.

Τα τρία ανεξάρτητα και ασύνδετα συστήματα που λειτουργούν σήμερα ειναι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ένα ανεξάρτητο στην οδό Τσιμισκή και ένα για τον απομακρυσμένο έλεγχο φωτεινής σηματοδότησης. Μέσω του έργου που υλοποιείται, αυτά θα ενοποιηθούν ώστε να υπάρξει σύνδεση μεταξύ των υφιστάμενων ρυθμιστών κυκλοφορίας που σήμερα λειτουργούν ανεξάρτητα. Θα γίνουν, επίσης, παρεμβάσεις σε δεκάδες κόμβους του οδικού δικτύου που καλύπτεται από φανάρια ώστε να ολοκληρωθούν συστήματα ελέγχου κυκλοφορίας, ανίχνευσης κυκλοφοριακού φόρτου, ενημέρωσης των οδηγών και εφαρμογής ολοκληρωμένων στρατηγικών.

Η διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, θα επιχειρήςει να εντάξει στο σύστημα και άλλες περιοχές και εγκαταστάσεις, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να δίνεται η δυνατότητα προτεραιότητας σε αστικά λεωφορεία. Μάλιστα, προωθείται η χρήση ασύρματου δικτύου ρυθμιστών κυκλοφορίας ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που δημιουργούνται από βλάβες στο καλωδιακό δίκτυο της Περιφέρειας κατά τη διάρκεια εργασιών για την εγκατάσταση άλλων υπόγειων δικτύων.