Skip to main content

Ξενοδόχοι Θεσσαλονίκης: Κάλεσμα σε Περιφέρεια και Δήμο για ουσιαστική συνεργασία

«Το momentum είναι ΤΩΡΑ για την πόλη και οι προοπτικές ανεξάντλητες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.

«Το momentum είναι ΤΩΡΑ για την πόλη και οι προοπτικές ανεξάντλητες». Με τη φράση αυτή και τίτλο «Η Θεσσαλονίκη σε σταυροδρόμι», η Ένωση Ξενοδόχων επανέρχεται στο θέμα της απευθείας ανάθεση έργου σε ιδιωτική εταιρεία, για το οποίο η Βούλα Πατουλίδου κατήγγειλε πρόσφατα «πολιτικό εκβιασμό»

Στην πορεία ανάταξης του τουρισμού η ΕΞΘ αναφέρει ότι προ δύο ετών διαπίστωσε «έλλειψη διάθεσης συνεργασίας», η οποία για ακόμα μια φορά αποτέλεσε τροχοπέδη στην πορεία προς την ανάπτυξη» και καλεί Περιφέρεια και Δήμο να συνεργαστούν «ενεργά και ουσιαστικά».

 

«Καλούμε για ακόμα μια φορά Περιφέρεια και Δήμο να συνεργαστούν ενεργά και ουσιαστικά, έτσι ώστε να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα προς ένα φωτεινό μέλλον που θα φέρει ανάπτυξη και ευημερία όχι μόνο στην πόλη μας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Το momentum είναι ΤΩΡΑ για την πόλη και οι προοπτικές ανεξάντλητες», τονίζει καταληκτικά η ΕΞΘ.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης

Η Θεσσαλονίκη, μια πόλη με ανεκμετάλλευτο δυναμικό, ιστορικό πλούτο και πλούσιο πολιτισμό, βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Προκλήσεις όπως η εσωστρέφεια και ο κατακερματισμός, απειλούν να σταθούν εμπόδιο στην πορεία της προς την ανάπτυξη. Ωστόσο, η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης βλέπει πέρα από τα εμπόδια αυτά και επιδιώκει να αγκαλιάσει την αλλαγή.

Ως ξενοδόχοι, αποτελούμε διαχρονικά το συνδετικό κρίκο με τους φορείς της πόλης για την ορθή ανάπτυξη του τουρισμού. Ο τουρισμός, ο τομέας στον οποίο δραστηριοποιούμαστε και επενδύουμε τα κεφάλαιά μας, απασχολεί εκατοντάδες ανθρώπους. Από τον τουρισμό εξαρτώνται όχι μόνο οι οικογένειες μας, αλλά και πολλά άλλα επαγγέλματα που βρίσκονται σε άμεση σύνδεση, προσφέροντας το 25% του ΑΕΠ.

Η διαχρονική προσπάθεια της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης να βοηθήσει με κάθε τρόπο την πόλη, επιβεβαιώνεται από το γεγονός, ότι η ιδέα για τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης (ΟΤΘ) ήταν του πρώην Προέδρου της Αριστοτέλη Θωμόπουλου, ο οποίος έδωσε τεράστιο αγώνα για να δημιουργηθεί και υλοποιήθηκε από τον πρώην Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Τις τελευταίες δεκαετίες, τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης έχουν φιλοξενήσει εκατοντάδες επαγγελματίες του τουρισμού που συμμετείχαν σε fam & press trips, ενέργειες που μόνο για το διάστημα 2007-2013 αποτιμώνται σε 75.000 ευρώ, ενώ παράλληλα ως Ε.Ξ.Θ. έχουμε πληρώσει το 2017, 20.000 ευρώ στον ΟΤΘ και το 2021 άλλες 20.000 ευρώ σε καμπάνια της Marketing Greece για τη Θεσσαλονίκη, εκτός από τις δράσεις (συμμετοχές σε εκθέσεις και άλλες) που συστηματικά πραγματοποιούμε όλα τα χρόνια με δικά μας έξοδα για την πόλη. Έχουμε επιπλέον τη διάθεση να ξοδέψουμε όσα χρειαστεί, αρκεί η προσπάθεια να γίνεται επαγγελματικά και αποδεδειγμένα αποτελεσματικά.

Εμείς είμαστε εδώ και θα είμαστε, διεκδικώντας το καλύτερο για την πόλη, ανεξάρτητα από την κάθε διοίκηση σε Δήμο και Περιφέρεια, κόμματα και παρατάξεις, ανεξάρτητα από πρόσωπα και διαθέσεις, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι νοιαζόμαστε για τον τόπο μας. Αποφασισμένοι να συμβάλλουμε στην ανάταση της πόλης μας για ακόμα μια φορά, αναλάβαμε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός στρατηγικού σχεδίου που στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.

Για τον σκοπό αυτό και με την πεποίθηση ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις του παρελθόντος, απευθυνθήκαμε πριν από δύο χρόνια σε μία εταιρεία με αποδεδειγμένη επιτυχία στο στρατηγικό σχεδιασμό για τον τουρισμό της χώρας, μιας και συμμετείχε ενεργά στην στρατηγική του ΕΟΤ για το διάστημα 2021-2024.

Έναν σχεδιασμό που θα υπερβαίνει την απλή προβολή, θα διερευνά σε βάθος τις δυνατότητες και θα λειτουργεί ως ο θεμέλιος λίθος, στον οποίο θα μπορούν να στηριχθούν όλοι οι φορείς, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της πόλης και την προσέλκυση επισκεπτών από κάθε γωνιά του κόσμου. Ένα σχέδιο που δε θα αφορά μόνο τον τουρισμό, αλλά τη συνολική ανάπτυξή της, με κατεύθυνση τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ένα σχέδιο που θέτει ως προαπαιτούμενο, την συνεργασία με άλλες εταιρείες και ανθρώπους και από την πόλη μας, μιας και ευελπιστεί να αναδείξει το εξαιρετικά υψηλού επιπέδου δυναμικό και ταλέντο.

Το πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου που μας προτάθηκε, εγκρίθηκε από τη Γενική μας Συνέλευση και στην συνέχεια παρουσιάστηκε στους φορείς της πόλης, απ´ όπου έλαβε ευρεία αποδοχή, ανοίγοντας το δρόμο για πραγματική πρόοδο.

Κι ενώ πιστέψαμε ότι θα μπορούσαμε αυτή τη φορά να κάνουμε την υπέρβαση και να προχωρήσουμε όλοι μαζί, αντιμετωπίσαμε την έλλειψη διάθεσης συνεργασίας, η οποία για ακόμα μια φορά αποτέλεσε τροχοπέδη στην πορεία προς την ανάπτυξη.

Για εμάς είναι ξεκάθαρο, ότι δε θα διστάσουμε να σταθούμε απέναντι σε οποιοδήποτε εμπόδιο, αν αυτό σημαίνει την προάσπιση του καλού της πόλης.

Για το λόγο αυτό, καλούμε για ακόμα μια φορά Περιφέρεια και Δήμο να συνεργαστούν ενεργά και ουσιαστικά, έτσι ώστε να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα προς ένα φωτεινό μέλλον που θα φέρει ανάπτυξη και ευημερία όχι μόνο στην πόλη μας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Το momentum είναι ΤΩΡΑ για την πόλη και οι προοπτικές ανεξάντλητες.