Skip to main content

Δίκη Λάσα: Νέα ένταση- Εξαίρεση της προέδρου ζήτησε η Κωνσταντοπούλου

«Με κουτοπονηριές δεν προχωράει η διαδικασία», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου προκαλώντας την έντονη αντίδραση της προέδρου: «Προσέξτε πού τα λέτε αυτά!»

Να εξαιρεθεί η πρόεδρος από τη σύνθεση του Πενταμελούς Εφετείου για τη δίκη του Λάσα Σουσανασβίλι ζήτησε σήμερα η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μέσα σε μία συνεδρίαση με προσωπικές αντιπαραθέσεις και εντάσεις.

«Με κουτοπονηριές δεν προχωράει η διαδικασία», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου προκαλώντας την έντονη αντίδραση της προέδρου: «Προσέξτε πού τα λέτε αυτά!». «Ξέρω πολύ καλά που τα λέω! Κάντε μου μήνυση!», απάντησε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Η δικηγόρος και πρώην πρόεδρος της Βουλής έχει αναλάβει την υπεράσπιση του Λάσα τόσο στην εκδίκαση του αιτήματος έκδοσής του στη Γαλλία όσο και στη δευτεροβάθμια δίκη στο Εφετείο για την κατηγορία διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης για την οποία είχε καταδικαστεί σε 14 χρόνια κάθειρξη.

Η κ. Κωνσταντοπούλου ζήτησε για δεύτερη φορά αναβολή προκειμένου να μελετήσει τη δικογραφία, το δικαστήριο όμως απέρριψε το αίτημά της. Στη συνέχεια, η ίδια υπέβαλε αίτηση εξαίρεσης της προέδρου, ερχόμενη σε έντονη αντιπαράθεση μαζί της και επαναλαμβάνοντας αυτό που είχε υποστηρίξει στην προηγούμενη δικάσιμο, ότι δηλαδή το δικαστήριο θέλει να επισπεύσει τη δίκη για να εξυπηρετηθεί το αίτημα έκδοσης στη Γαλλία.

Η δικηγόρος κατηγόρησε την πρόεδρο ότι έχει σύγκρουση συμφερόντων και ότι «προσπαθεί να τελειώσει άρον άρον την υπόθεση αδιαφορώντας για τα δικαιώματα του κατηγορούμενου αλλά και για τις υποχρεώσεις του ιδίου του δικαστηρίου έναντι κάθε κατηγορούμενου και κάθε πολίτη».

Όπως είπε στο δικαστήριο, η κ. Κωνσταντοπούλου παρέλαβε μόλις χθες το μεσημέρι με κούριερ στο γραφείο της στην Αθήνα τη δικογραφία 9.600 σελίδων, η οποία χρειάστηκε τρεισίμιση ώρες για να φωτοτυπηθεί πριν της αποσταλεί. Μάλιστα, η ίδια κατέθεσε στο δικαστήριο φωτογραφίες της δικογραφίας, μέσα σε χαρτόκουτα σε ένα καρότσι σούπερ μάρκετ, για να δείξει το μέγεθός της.

Όπως είπε, «η απόρριψη του αιτήματος αναβολής μου προκειμένου να προετοιμαστώ στερεί από τον κατηγορούμενο το δικαίωμά του να εκπροσωπηθεί, αλλά και να διορίσει εμένα ως συνήγορο, γεγονός που δηλώνει προσωποποιημένη εχθροπάθεια».

Τέλος, κατηγόρησε το δικαστήριο ότι προσβάλλει την ανθρώπινη υπόσταση του κατηγορούμενου και ότι υπάρχει προδρομολογημένη απόφαση σε βάρος του.