Skip to main content

ΕΝΤΕΚΑ: Η εταιρεία από τη Νέα Νικόπολη Κοζάνης με τα… μελωδικά τσίπουρα

Με όνομα έναν μουσικό σκοπό σήμα κατατεθέν της Κοζάνης η αποσταγματοποιία-ποτοποιία κλείνει τα αρώματα της περιοχής στα μπουκάλια της

Τα τσίπουρά της κρύβουν μέσα τους… μελωδία. Τη μελωδία των αρωμάτων της Δυτικής Μακεδονίας που κλείνονται σε ένα γυάλινο μπουκάλι. Αυτός ήταν άλλωστε ο στόχος της αποσταγματοποιίας-ποτοποιίας ΕΝΤΕΚΑ, της πρώτης που δημιουργήθηκε στην περιοχή της Κοζάνης, η οποία ακόμα και με το όνομά της παραπέμπει στη χαρά της μουσικής και του χορού. Το ΕΝΤΕΚΑ είναι ένας από τους πιο γνωστούς σκοπούς της Δυτικής Μακεδονίας, σήμα κατατεθέν της Κοζάνης.

Η λαϊκή δοξασία τοποθετεί χρονικά την ονοματοδοσία του χορού στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, τότε που οι Τούρκοι είχαν επιβάλει απαγόρευση στις μετακινήσεις μετά τις 11 το βράδυ. Έτσι, οι Έλληνες αναγκαζόμενοι να φύγουν από τα καφενεία και να διαλύσουν τις παρέες τους εκείνη την ώρα χόρευαν κόντρα στη σκλαβιά αυτόν τον χορό, τον οποίο ονόμασαν ΕΝΤΕΚΑ. Με την επιλογή του ονόματος αυτού η εταιρεία κατάφερε να αποτυπώσει στην ετικέτα των προϊόντων της λίγη από την παράδοση της περιοχής, ενώ τα τσίπουρα της απέκτησαν τον δικό τους αριθμό, όπως είθισται στην αποσταγματοποιία. 



Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2015 στη Νέα Νικόπολη Κοζάνης από τον Γιάννη Κοκκαλιάρη, ο οποίος μέσα στην κρίση θέλησε να αναζητήσει νέους δημιουργικούς δρόμους, αλλά και να δημιουργήσει ένα επώνυμο προϊόν που να αντιπροσωπεύει την περιοχή. Μάλιστα, εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα LEADER και μέσα από τη συνεργασία του με οινοποιεία της Δυτικής Μακεδονίας –από το Βελβεντό, τη Σιάτιστα, το Αμύνταιο- για την προμήθεια της πρώτης ύλης, των στέμφυλων, τοποθέτησε το πρώτο του προϊόν στην αγορά το 2017.  

Τσίπουρο με Κρόκο Κοζάνης

Η εταιρεία διαθέτει σήμερα τρεις κωδικούς, ένα τσίπουρο με γλυκάνισο και ένα χωρίς, αλλά και ένα ιδιαίτερο απόσταγμα με Κρόκο Κοζάνης, στο πλαίσιο της αποκλειστικής συνεργασίας της ΕΝΤΕΚΑ με τον Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών της περιοχής, το οποίο είναι και το πλέον ευπώλητο μεταξύ των προϊόντων της. Στο επόμενο διάστημα θα βγάλει στην αγορά και ένα παλαιωμένο τσίπουρο σε δρύινο βαρέλι, ενώ οι ιδέες και για νέα προϊόντα είναι πολλές. Για την ώρα τα τσίπουρα της αποσταγματοποιίας-ποτοποιίας ΕΝΤΕΚΑ βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα, με αιχμή την Κοζάνη και τη Θεσσαλονίκη, ενώ αυτή την περίοδο αποκτούν παρουσία και στην Αθήνα. Παράλληλα, ετοιμάζονται να ταξιδέψουν σε Αυστραλία και Γερμανία. Πέραν των δικών της αποσταγμάτων και ποτών, η εταιρεία κάνει αποστάξεις και για τρίτους.  



«Ήθελα να δημιουργήσω ένα προϊόν που να μην υπάρχει στην περιοχή, που να αξιοποιεί πρώτες ύλες του τόπου μας, να παράγεται εδώ και ταυτόχρονα να ταξιδεύει στις ξένες αγορές» λέει στη Voria ο Γιάννης Κοκκαλιάρης, εξηγώντας μάλιστα πως επέλεξε να χρησιμοποιηθεί το όνομα ΕΝΤΕΚΑ ολογράφως στις ετικέτες των μπουκαλιών, ώστε να μπορεί να διαβάζεται έτσι σε όλον τον κόσμο, μεταφέροντας λίγη από την παράδοση της περιοχής στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τον ίδιο, η υποδοχή της τοπικής αγοράς ήταν θετική και πλέον με τη διεύρυνση της γεωγραφικής κάλυψης η συνέχεια αναμένεται ακόμα καλύτερη.