Skip to main content

Εντυπωσιακά σχέδια για τη μαρίνα μπροστά στο Μακεδονία Παλλάς (φωτο)

Πλωτό ενυδρείο, ελικοδρόμιο, πισίνες και σούπερ γιοτ, προβλέπει πρωτοποριακή αρχιτεκτονική μελέτη - Διαβεβαιώσεις για ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό

Πραγματικά εντυπωσιακά, με πλωτό ενυδρείο, ελικοδρόμιο και πισίνες, είναι τα σχέδια που προβλέπει μελέτη για τη δημιουργία υπερσύγχρονης μαρίνας στα... πόδια του πλήρως ανακαινισμένου Μακεδονία Παλλάς, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μελέτη που εκπονήθηκε από τον πολύπειρο Φινλανδό αρχιτέκτονα, Τίμο Ουράλα, που ειδικεύεται σε πλωτές κατασκευές. Μία τέτοια, άκρως επιβλητική, σχεδίασε και για λογαριασμό τού Μακεδονία Παλλάς.

Σύμφωνα με όσα έχουν αναφέρει κατά καιρούς στελέχη του Μακεδονία Παλλάς, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της μαρίνας-ενυδρείου-πλωτής πισίνας θα διασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό, ενώ δεν θα κόβει επ' ουδενί «στη μέση» τον περίπατο στη Νέα Παραλία.

Άλλωστε, όπως αναφέρουν πηγές του Ομίλου Σαββίδη, στόχος του ομογενή επιχειρηματία είναι, πέρα από τις ιδιωτικές επενδύσεις, να πραγματοποιήσει και έργα που θα έχουν θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, όπως το πάρκο που έχει δημιουργήσει στο Ροστόφ, αλλά και το πάρκο που θέλει να δημιουργήσει στα Λουτρά Θέρμης.

Εμπνευσμένη από το σχήμα άγκυρας, η πρωτότυπη μαρίνα, σύμφωνα με τη μελέτη, θα εκτείνεται σε μήκος 275 μ. και πλάτος 130 μ. (βάθος νερού από 4 έως 7 μ.), περιβεβλημένη εκ θαλάσσης από ογκώδεις τσιμεντένιους κυματοθραύστες (7μ.x7μ.x7μ.) γεμάτους με βράχια και αφετηρία την υπάρχουσα ξύλινη εξέδρα της Ν. Παραλίας.

Ελικοδρόμιο και σούπερ γιοτ

Στην «κεφαλή» της μαρίνας προβλέπεται η κατασκευή ενός ελικοδρομίου, ενώ στις εσωτερικές προβλήτες θα μπορούν να φιλοξενούνται γιότ από 20 έως 40 μέτρα, σε 12 θέσεις αγκυροβόλησης. Παράλληλα, τα σούπερ γιοτ θα δύνανται να ελλιμενίζονται στην εξωτερική πλευρά των κυματοθραυστών, ενώ στην εσωτερική θα υπάρχουν και 8 αποβάθρες για θαλάσσια ταξί και πλοιάρια τουριστικής ξενάγησης.

Πλωτό ενυδρείο, πισίνες και ηλιοθεραπεία

Στην «καρδιά» της μαρίνας προβλέπεται η δημιουργία ενός μοναδικού πλωτού ενυδρείου, συνολικής έκτασης 900 τ.μ. (72 μ. X 41 μ.), επάνω σε οβάλ πλατφόρμα 2.300 τ.μ.. Η «ατραξιόν Μεσογειακής κλίμακας», όπως χαρακτηρίζεται από τον αρχιτέκτονα, θα είναι προσβάσιμη μέσω υποθαλάσσιων γυάλινων διαδρόμων, πλάι... στα ψάρια, που θα εκκινούν από την κύρια εξέδρα και θα οδηγούν σε πισίνες, τις οποίες θα περικυκλώνουν χώροι συναναστροφής μαζί με μπαρ. Προτείνεται, ακόμη, χώρος ηλιοθεραπείας για τους επισκέπτες, σε βεράντα στην οροφή του κτίσματος.