Skip to main content

Έντονο γαλάζιο παρασκήνιο για τις εκλογές στην ΚΕΔΕ  

Μετά το ναυάγιο της προσπάθειας συνεννόησης των δύο βασικών διεκδικητών της προεδρίας της ΚΕΔΕ, οδεύουμε ολοταχώς προς δύο ξεχωριστά ψηφοδέλτια.

Γράφει ο Σαλονικιός

Σας είχα ενημερώσει εγκαίρως προ ημερών ότι η γαλάζια αυτοδιοικητική παράταξη οδεύει οριστικά διασπασμένη στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου 31μελους διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Μετά το ναυάγιο της προσπάθειας συνεννόησης των δύο βασικών διεκδικητών της προεδρίας της ΚΕΔΕ, του δημάρχου Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρου Κυρίζογλου και του δημάρχου Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου να τα βρουν για το ποιος θα ηγηθεί του γαλάζιου ψηφοδελτίου, φαίνεται πως οδεύουμε ολοταχώς προς δύο ξεχωριστά ψηφοδέλτια.

Όπως με ενημερώνει πηγή μου το πιθανότερο είναι η Νέα Δημοκρατία να μην κρατήσει τελικά στάση ουδετερότητας, όπως ήταν η αρχική πρόθεσή της. Σύμφωνα με την ίδια πηγή τις ημέρες αυτές συγκροτείται επιτροπή αποτελούμενη από γαλάζιους δημάρχους και υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη της Πειραιώς η οποία αναλαμβάνει το έργο της συγκρότησης ψηφοδελτίου για λογαριασμό της παράταξης την οποία θα υποστηρίξει το κυβερνών κόμμα.

Σε αυτό θα συμμετάσχει και ο δήμαρχος Τρικκαίων Παπαστεργίου. Όπως, μάλιστα, μαθαίνω ανάμειξη στο όλο εγχείρημα έχει και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ο οποίος συνομιλεί με δημάρχους σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή συσπείρωση.

Την ίδια ώρα, όμως, και ο Κυρίζογλου φαίνεται αποφασισμένος αυτή τη φορά να φτάσει ως το τέλος. Θυμίζω ότι και το 2014 είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την προεδρία της ΚΕΔΕ, αλλά τότε δέχθηκε να αποσύρει την υποψηφιότητά του για χάρη του Γιώργου Πατούλη. Αυτή τη φορά, ωστόσο, δεν είναι διατεθειμένος, όπως αναφέρει σε συναδέλφους του, να κάνει πίσω. Άλλωστε εδώ και μέρες κινείται σε όλη την Ελλάδα, συνομιλώντας με δημάρχους, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη στην υποψηφιότητά του.

Εάν έτσι εξελιχθούν τα πράγματα τότε το πιθανότερο είναι να έχουμε ένα ψηφοδέλτιο υπό τον Παπαστεργίου το οποίο θα έχει τη στήριξη, διακριτική ή ευθεία, της ΝΔ κι άλλο ένα υπό τον Κυρίζογλου το οποίο θα έχει την υποστήριξη δημάρχων και πέραν του νεοδημοκρατικού χώρου.

Όλα αυτά, όπως μαθαίνω, πρόκειται να ξεκαθαρίσουν λίαν συντόμως, δηλαδή, μέσα στην επόμενη εβδομάδα.