Skip to main content

Εντός του Οκτωβρίου σε διαβούλευση οι προτάσεις για το Νέο Λύκειο

Υπό διαμόρφωση είναι οι προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για το Νέο Λύκειο και θα δοθούν προς διαβούλευση μέσα στον Οκτώβριο.
Υπό διαμόρφωση είναι οι προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για το Νέο Λύκειο και θα δοθούν προς διαβούλευση μέσα στον Οκτώβριο. «Το κείμενο με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο Λύκειο, που είδε το φως της δημοσιότητας, αποτελεί πρόταση μιας Επιτροπής και όχι απόφαση του Υπουργείου Παιδείας», διευκρινίζεται σε σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας.

Η υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου, συνεχίζοντας τις επαφές της με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενόψει της σύστασης της Εθνικής Διακομματικής Επιτροπής, συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη, τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη.

Μετά τη συνάντησή της με τον κ. Τσίπρα, η κ. Διαμαντοπούλου ρωτήθηκε σχετικά με την Επιτροπή Ιεραρχών, που θα εξετάσει τα σχολικά βιβλία. Τόνισε πως «τα βιβλία του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος εκδίδονται από το Υπουργείο Παιδείας και την ευθύνη τους έχει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο».

Σχετικά με το πολύ σημαντικό θέμα των νέων που αφήνουν τη χώρα, στο όποιο αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι «σήμερα είναι στον αέρα προκήρυξη με την οποία χρηματοδοτούμε την επιστροφή νέων που έχουν κάνει διδακτορικό σε όλο τον κόσμο, ώστε να έρθουν στα ελληνικά Πανεπιστήμια και στα ελληνικά Ερευνητικά Κέντρα».

Αναφερόμενη στην απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μην συμμετάσχει στον διάλογο, η κ. Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε «πολύ θετικό» το γεγονός ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να καταθέσει τις δικές του ουσιαστικές και απολύτως αναγκαίες προτάσεις για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση». Πρόσθεσε: «Αυτό που ζήτησα, και νομίζω ότι είναι αυτό που ζητάει ο ελληνικός λαός, είναι ο διάλογος και για τη Δημόσια Παιδεία να γίνει μέσα σε ένα πλαίσιο ανταλλαγής απόψεων και έχοντας πάντα στο μυαλό μας ένα πράγμα: ό,τι κάνουμε δεν πρέπει να είναι σε βάρος των παιδιών, είτε είναι στο σχολείο, είτε είναι στο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ.  Σε αυτήν την πολύ δύσκολη στιγμή νομίζω ότι είναι σημαντικό να συμφωνήσουμε στην ανάγκη όχι μόνο της επένδυσης, αλλά και της αναδιάρθρωσης του Δημόσιου Πανεπιστημίου, του Δημόσιου Τεχνολογικού Ιδρύματος, που είναι η βάση της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής στη χώρα. Όλα τα ελληνικά κόμματα έχουν την ευθύνη της υποστήριξης της νέας γενιάς».

Μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη, του οποίου το κόμμα θα συμμετάσχει στο διάλογο, δια του εκπροσώπου του Άδωνι Γεωργιάδη, η υπουργός τόνισε: «Θεωρώ πολύ σημαντικό γι΄ αυτό το μεγάλο εγχείρημα ότι κόμματα από όλο το φάσμα της Βουλής συμμετέχουν, ενδυναμώνοντας ουσιαστικά την πεποίθηση και τη θέληση του πολιτικού συστήματος ότι στην Παιδεία χρειαζόμαστε μεγάλες αλλαγές, αλλά με μεγάλη συναίνεση».

Τέλος, μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, η κ. Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό» το γεγονός ότι «το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς κατέθεσε ένα σύνολο προτάσεων για την Τριτοβάθμια. Αποτελεί σημαντική συνεισφορά στην επιχειρούμενη συζήτηση, η οποία είναι ανοιχτή και έχει ως κυρίαρχο στόχο τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων της χώρας για το μεγαλύτερο εγχείρημα, που έχει γίνει στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης», κατέληξε η υπουργός Παιδείας.