Skip to main content

Έως το τέλος του 2019 το ηλεκτρονικό εισιτήριο στη Θεσσαλονίκη

Ώριμη η προκήρυξη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΟΑΣΘ - Τι συζήτησαν η ΥΜΑΘ Κατερίνα Νοτοπούλου με τον ΓΓ Ψηφιακής Πολιτικής Στέλιο Ράλλη.

Έως το τέλος του 2019 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΟΑΣΘ, που περιλαμβάνει το ηλεκτρονικό εισιτήριο, την τηλεματική και το άνοιγμα των μεταφορικών δεδομένων.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής Στέλιο Ράλλη, το έργο είναι έτοιμο σε επίπεδο προκήρυξης. «Είναι ώριμη προκήρυξη και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιευθεί. Έχει αυστηρό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης που δεν ξεπερνά τον ένα χρόνο. Άμεσα δηλαδή οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θα δουν το ηλεκτρονικό εισιτήριο στη ζωή τους και σύγχρονες υπηρεσίες τηλεματικής», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο κ. Ράλλης, μετά τη συνάντησή του στο Διοικητήριο με την υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου.

Για το θέμα ο κ. Ράλλης είχε συνάντηση το πρωί της Παρασκευής και με τον πρόεδρο του ΟΑΣΘ Στέλιο Παππά. «Θεωρούμε ότι η Θεσσαλονίκη έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά να γίνει μια πόλη προσβάσιμη και σύγχρονη και ανοιχτή», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής.

Αναφερόμενη στο ζήτημα η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης σημείωσε ότι πέρα από το γεγονός ότι έχουν εξοικονομηθεί πάρα πολλούς πόρους από το πρώτο πεντάμηνο από τη λειτουργία του δημόσιου φορέα αστικών συγκοινωνιών, «στοχεύουμε στην αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών τους». Η κ. Νοτοπούλου εξέφρασε τον προβληματισμό της για τη διάρρηξη στο σπίτι του προέδρου του ΟΑΣΘ και την κλοπή του υπολογιστή του. «Προφανώς ήθελαν να αναζητήσουν διάφορα στοιχεία. Τα πάντα όμως είναι στο φως και στη διάθεση της ελληνικής κοινωνίας», σημείωσε.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε και ο ψηφιακός ανασχηματισμός του γεωργικού τομέα. Σύμφωνα με τον κ. Ράλλη, πρόκειται για ένα καινοτόμο έργο της ευφυούς γεωργίας, το οποίο έχει κερδίσει και την εμπιστοσύνη της Ε.Ε.. «Δημιουργούμε μια εθνική υποδομή μέσω των τηλεμετρικών σταθμών, η οποία θα συλλέγει δεδομένα από όλη την χώρα. Ειδικά για τη Μακεδονία και τη Θράκη πρόκειται να καλύψουμε την περισσότερη από την μισή καλλιεργήσιμη έκτασή της», σημείωσε.

Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας, «αυτά τα δεδομένα που παράγονται και συλλέγονται από αυτούς τους σταθμούς είναι δωρεάν διαθέσιμα για την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις start up επιχειρήσεις. Αυτά συνδέονται καλά με το όραμα του ΥΜΑΘ για να δημιουργηθεί ένα ολόκληρο οικοσύστημα γύρω από τον αγροτικό τομέα. Υπάρχουν start up επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται πολύ καθώς και συνεταιρισμοί που μπορούν να παράσχουν προϊόντα και μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου, τα οποία θα είναι ανταγωνιστικά».

Μετά από αίτημα της κ. Νοτοπούλου σχεδιάζεται για το επόμενο διάστημα η λειτουργία ενός Πρότυπου Ψηφιακού Κέντρου για τα παιδιά. Η υφυπουργός δεσμεύτηκε να βρει τον χώρο για τη λειτουργία του, ενώ από κοινού θα εξεταστούν οι τρόποι χρηματοδότησης του. «Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία γιατί φέρνει τα νέα παιδιά σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες, ενώ θα γίνονται σεμινάρια για προστασία από το διαδίκτυο», τόνισε ο κ. Ράλλης.

Παράλληλα, εξετάστηκε η σύνδεση του ΥΜΑΘ με τον ηλεκτρονικό κόμβο διαχείρισης εγγράφων άμεσα.