Skip to main content

Επαφές Χρυσοχοΐδη στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών

Η Συμφωνία Επανεισδοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και θέματα σχετικά με την ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας των κρατών-μελών βρέθηκαν στο επίκεντρο του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη, 4 Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο. Στη συνεδρίαση συζητήθηκε η Συμφωνία Επανεισδοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, η διαπραγμάτευση της οποίας έχει ξεκινήσει από το 2002. Επίσης εξετάστηκαν θέματα σχετικά με την ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας των κρατών-μελών, προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων και αποτιμήθηκε η πολιτική μετανάστευσης και ασύλου της Ε.Ε.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε την ιδιαιτερότητα της Ελλάδας, ως του πλέον πληττομένου κράτους-μέλους από τη μη νόμιμη μετανάστευση που προέρχεται από την Τουρκία, η οποία, όπως τόνισε, αποτελεί και την κύρια χώρα διέλευσης μη νομίμως εισερχομένων μεταναστών προς την Ε.Ε. Προς αυτή την κατεύθυνση και από κοινού με υπουργούς άλλων κρατών-μελών επεσήμανε την ανάγκη να αναλάβει ρητά η Τουρκία τις υποχρεώσεις που της αναλογούν. Τόνισε, επίσης, ότι η υπό επεξεργασία Συμφωνία θα πρέπει να συμπληρώνει τις προσπάθειες που καταβάλει ο FRONTEX με τη διεξαγωγή των κοινών επιχειρήσεων για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Πρότεινε γι΄ αυτό την περαιτέρω επεξεργασία του κειμένου, προκειμένου να προκύψει μια Συμφωνία ισορροπημένη, σαφής και λειτουργική για όλες τις πλευρές.

Σε σχέση με τα θέματα εσωτερικής ασφάλειας, ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη λήψης πολιτικών και επιχειρησιακών μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου φαινόμενα παράνομων κυκλωμάτων, διακίνησης μαύρου χρήματος και εγκλήματος μέσω διαδικτύου να μη λάβουν μεγαλύτερες διαστάσεις στο μέλλον. Στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, υπογράμμισε την ανάγκη διευρυμένης διεθνούς συνεργασίας, καθώς και την ανάγκη διαρκούς μέριμνας για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου ο υπουργός είχε προγραμματισμένες συναντήσεις με την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων κα Cecilia  Malmstrom, και τους ομολόγους του της Αυστρίας κα Maria Fekter και της Ιταλίας κ. Roberto Maroni. Κατά τις συναντήσεις αυτές αντάλλαξαν απόψεις για θέματα ασύλου και μη νόμιμης μετανάστευσης και διερευνήθηκαν τρόποι για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας.