Skip to main content

Επαναπατρίζεται ο Έλληνας δόκιμος του πλοίου «St. Nikolas» που κατελήφθη από το Ιράν

Ο 19χρονος δόκιμος πλοίαρχος επιστρέφει στην Ελλάδα από το Ντουμπάι, συνοδεία του Ελληνα πρέσβη στο Ιράν

Επαναπατρίζεται ο Ελληνας δόκιμος του πλοίου «St Nikolas» το οποίο κατελήφθη από στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράν ενώ έπλεε 50 ναυτικά μίλια ανοικτά των ακτών του Σοχάρ, στο Ομάν.

Ο 19χρονος δόκιμος πλοίαρχος επιστρέφει στην Ελλάδα από το Ντουμπάι, συνοδεία του Ελληνα πρέσβη στο Ιράν.

«Ανεξάρτητα από αυτά τα θετικά νέα η εταιρεία μας παραμένει προσηλωμένη στην ασφαλή απελευθέρωση όλων των μελών του πληρώματος. Οι υπόλοιποι 18 ναυτικοί, που εξακολουθούν να βρίσκονται επάνω στο δεξαμενόπλοιο που είναι αγκυροβόλιο του Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν, είναι όλοι καλά στην υγεία τους και έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν με τις οικογένειές τους. Η εταιρεία βρίσκεται επίσης σε επαφή με τον πρέσβη των Φιλιππίνων στο Ιράν, ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί το πλοίο μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών που επιβάλλονται από τις τοπικές αρχές», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η πλοιοκτήτρια εταιρεία, Empire Navigation, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Το «St Nikolas» έπλεε φορτωμένο με 145.000 μετρικούς τόνους αργού πετρελαίου από τη Βασόρα του Ιράκ με κατεύθυνση την Αλιάγκα (Τουρκία) μέσω Σουέζ, όταν κατελήφθη το πρωί της 11ης Ιανουαρίου στα ανοιχτά του Ομάν.

Σύμφωνα με την πλοικτήτρια εταιρεία, στο δεξαμενόπλοιο επέβαιναν 19 άτομα προσωπικό, 18 υπήκοοι Φιλιππίνων και ο Ελληνας δόκιμος.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ είχαν συλλάβει το πλοίο κατά τη διάρκεια επιχείρησης για την επιβολή κυρώσεων, όταν έφερε το όνομα «Suez Rajan». Η Τεχεράνη είχε προειδοποιήσει πως η ενέργεια αυτή δεν θα έμενε αναπάντητη.