Skip to main content

Επεκτείνεται έως το 2016 το πρόγραμμα κατά της ανθρωπιστικής κρίσης

Ο νόμος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί με μεγαλύτερο αριθμό ωφελουμένων, σύμφωνα με τη Θ.Φωτίου.

Την επέκταση του προγράμματος για την καταπολέμηση της φτώχειας έως και το 2016, καθώς και τη δημιουργία ενιαίου εθνικού φορέα, στον οποίο θα ενταχθούν όλες οι υφιστάμενες δομές κοινωνικής φροντίδας, εξήγγειλε μιλώντας από το βήμα της Βουλής, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

Η κ. Φωτίου είπε ότι ο νόμος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί με μεγαλύτερο αριθμό ωφελουμένων και με διεύρυνση των παροχών, σημειώνοντας ότι θα εκδοθεί για όλη την επικράτεια κάρτα μετακίνησης ανέργων και θα ενεργοποιηθεί η κάρτα υγείας ανασφάλιστων που θα δοθεί μέσα στο 2015.
Η κ. Φωτίου τόνισε ότι ήδη έχουν πιστωθεί τα σχετικά κονδύλια στον κρατικό προϋπολογισμό και έχει εξασφαλιστεί η παράταση της λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας.

Το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΣΚΑ), όπως θα ονομάζεται ο νέος φορέας, θα συμπεριλάβει όλες τις πρωτοβάθμιες και τις δευτεροβάθμιες δομές κοινωνικής φροντίδας με στόχο τον ενιαίο συντονισμό και την αποδοτική διαχείριση.

Η σύσταση του φορέα θα νομοθετηθεί εντός του 2016, ενώ ουσιαστικό στοιχείο της δράσης του θα είναι το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά το 2016 σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και καθολικά το 2017.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας εξήγγειλε επίσης σημαντικές δράσεις για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας, την παροχή σχολικών γευμάτων και την ενεργοποίηση του Ταμείου Απόρων.

Συγκεκριμένα για τα σχολικά γεύματα, σημείωσε ότι κεντρική δράση είναι η εισαγωγή των σχολικών γευμάτων στα δημοτικά σχολεία της χώρας, κατά προτεραιότητα με βάση τον χάρτη της φτώχειας. Η κ. Φωτίου είπε ότι «το πρόγραμμα θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2016 με υγιεινό κολατσιό στα δημοτικά σχολεία των μεγάλων αστικών κέντρων, και θα διευρυνθεί με σχολικά γεύματα σε επιλεγμένες περιοχές για όλα τα παιδιά των Δημοτικών».

Σημείωσε, ακόμα, ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού γίνονται προσπάθειες να αποτελέσει η Κάρτα Αλληλεγγύης ταυτότητα εισόδου σε χώρους πολιτισμού, ώστε οι κάτοχοί της να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε πολιτισμικά αγαθά.

Η κ. Φωτίου αναφέρθηκε επίσης στο έργο των 57 τοπικών κοινωνικών συμπράξεων αλληλεγγύης οι οποίες διανέμουν φρέσκα τρόφιμα από τις τοπικές αγορές με διαγωνισμούς που κάνουν οι ίδιες. Προσέθεσε δε ότι θα υπάρξει ρύθμιση, ώστε το 17% της αγροτικής παραγωγής το οποίο σήμερα θάβεται, να προωθείται στις συμπράξεις.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, στόχος των δράσεων του υπουργείου είναι «να υποστηριχθούν και να επανενταχθούν ενεργά τα θύματα της ανθρωπιστικής κρίσης», ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι δεν αναγνώριζαν την ύπαρξη τέτοιας κρίσης.
«Τα θύματα της ανθρωπιστικής κρίσης είναι τα θύματα ενός ακήρυκτου πολέμου και δεν μπορούν να μείνουν αβοήθητα στην τύχη τους», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Φωτίου.