Skip to main content

Επέμβαση των ΜΑΤ μέσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Για πρώτη φορά στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ μπήκαν στους χώρους του ΑΠΘ, στη διάρκεια των μικροεπεισοδίων που σημειώθηκαν με ομάδες διαδηλωτών.

Αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ μπήκαν στους χώρους του πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια των μικροεπεισοδίων που σημειώθηκαν με ομάδες διαδηλωτών, μετά την ολοκλήρωση της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Συγκεκριμένα, δύο διμοιρίες των ΜΑΤ καταδίωξαν νεαρούς διαδηλωτές, που είχαν συγκεντρωθεί στην οδό Εγνατία (στο ύψος της ΔΕΘ) και μπήκαν στο πανεπιστήμιο, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, που βρισκόταν στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, βγήκε έξω και ζήτησε από τους αστυνομικούς να αποχωρήσουν άμεσα, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου, ενώ έξω από την αίθουσα βρισκόταν πολυπληθής ομάδα φοιτητών η οποία φώναζε συνθήματα κατά των αστυνομικών.

Μάλιστα, οι αστυνομικοί, εφαρμόζοντας ουσιαστικά το νέο νόμο, που καταργεί το πανεπιστημιακό άσυλο, προχώρησαν και σε μια προσαγωγή, ενώ μόλις η κατάσταση εκτονώθηκε αποχώρησαν από το ΑΠΘ.

Φοιτητές που παρακολουθούσαν την εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, αφού ζήτησαν την απομάκρυνση τόσο των αστυνομικών όσο και των κουκουλοφόρων από το εσωτερικό του Πανεπιστημίου, ξεκίνησαν πορεία επί της Εγνατίας.

Νωρίτερα είχε σημειωθεί πετροπόλεμος ανάμεσα σε ομάδα κουκουλοφόρων και άνδρες της ομάδας ΜΑΤ έξω από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και συγκεκριμένα έξω από την βόρεια πύλη της ΔΕΘ, στην πλατεία Συντριβανίου. Οι διαδηλωτές πέταξαν διάφορα αντικείμενα και βόμβες μολότοφ στους αστυνομικούς, οι οποίοι απαντούν με χρήση χημικών.

Ένας 18χρονος συνελήφθη για ρίψη μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ άλλα 14 άτομα προσήχθησαν συνολικά κατά τη διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων στη Θεσσαλονίκη.

Επεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν τις 8 το βράδυ μεταξύ διαδηλωτών από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, οι οποίοι πραγματοποίησαν πορεία με κατεύθυνση τα Πανεπιστήμια και ανδρών της αστυνομίας.

Το απόγευμα νεαροί έβαλαν φωτιά σε δύο κάδους επί της Εγνατίας στο ύψος του παρεκκλησιού του Αγ. Αθανασίου έβαλαν πριν από λίγο νεαροί, ενώ μπροστά στο Αμερικανικό Προξενείο διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε σημαία της ΕΕ.