Skip to main content

Επενδύσεις «δίκοπο μαχαίρι» σε εμπορικά κέντρα στη Θράκη

Σημαντικές επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 100-110 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη τριών εμπορικών κέντρων, προσελκύει αυτή την περίοδο η περιοχή της Θράκης. Η ικανοποίηση, ωστόσο, μετριάζεται από τις
Σημαντικές επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 100-110 εκ. ευρώ, για την ανάπτυξη τριών εμπορικών κέντρων προσελκύει αυτή την περίοδο η περιοχή της Θράκης. Η ικανοποίηση που προκαλεί αυτή εξέλιξη, ωστόσο, μετριάζεται, αν ληφθεί υπόψη ότι και σε αυτή την περίπτωση φαίνεται να ισχύει η ρήση «ουδέν καλόν αμιγές κακού». Κι αυτό γιατί ταυτόχρονα με την έλευση των ποθητών επενδυτικών κεφαλαίων, αναμένονται σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία μικρομεσαίων τοπικών επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση πλήγμα και στον τομέα της απασχόλησης.

Πλέον πρόσφατη εξέλιξη καταγράφηκε στην περιοχή του νομού Ξάνθης. Το οικείο νομαρχιακό συμβούλιο ύστερα από δύο «όχι», αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα να δώσει το «πράσινο φως» σε σχετικό αίτημα της κατασκευαστικής εταιρείας «Αθωνική Τεχνική» για την ανέγερση εμπορικού κέντρου σε ακίνητο επί της Εθνικής οδού Ξάνθης – Καβάλας.

Η επένδυση, όπως έγινε γνωστό, θα αναπτυχθεί σε ιδιόκτητο οικόπεδο επιφάνειας 114 στρεμμάτων, με κόστος που θα ξεπεράσει τα 35 εκ. ευρώ, και σε πλήρη ανάπτυξη αναμένεται να απασχολήσει 600 εργαζόμενους.

Μάλιστα, το προσωπικό αυτό, κατόπιν δέσμευσης του επενδυτή, θα είναι στο σύνολό του από την περιοχή, καθώς η εντοπιότητα θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις προσλήψεις. Η δέσμευση αυτή, άλλωστε, ήταν που «λύγισε» τις αντιστάσεις του τοπικού νομαρχιακού συμβουλίου, το οποίο, με ψήφους 16 υπέρ και 8 κατά, συμφώνησε με την επένδυση. Η εταιρεία, από την πλευρά της, ποντάρει πολλά στο εμπορικό κέντρο, μια και η χωροθέτησή του είναι στρατηγική και εκτιμάται πως θα καταφέρει να προσελκύσει πελάτες τόσο από την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όσο και από τα γειτονικά Βαλκάνια.

Σε άλλη περιοχή του νομού Ξάνθης, εν τω μεταξύ, προχωρά η δημιουργία ακόμη ενός εμπορικού πάρκου, το οποίο θα αποτελέσει επένδυση άνω των 20
εκ. ευρώ. Στο συγκεκριμένο χώρο θα εγκατασταθούν οι αλυσίδες Carrefour, Praktiker, αλλά και άλλα μικρότερα εμπορικά καταστήματα.

Η καλυμμένη επιφάνειά του, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 16.000 τ.μ. Φορέας κατασκευής είναι η βορειοελλαδική τεχνική εταιρεία «Ζήνων Αθανασιάδης ΑΤΕ», η οποία έχει στο παρελθόν κατασκευάσει και έτερα εμπορικά κέντρα, όπου είναι εγκατεστημένα υπερμάρκετ Carrefour.

Αντίστοιχα, στον όμορο νομό Ροδόπης, και συγκεκριμένα στην περιοχή του Ιάσμου, έχει προγραμματιστεί η κατασκευή ενός τεράστιου, για τα δεδομένα της Θράκης, εμπορικού κέντρου. Το «Iasmos Park», σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά που έχουν γνωστοποιηθεί, θα αποτελέσει μία επένδυση 50-55 εκ. ευρώ, σε ακίνητο 320 στρεμμάτων με 60.000 τ.μ. καλυμμένης επιφάνειας. Στόχος είναι να απευθυνθεί σε ένα πελατειακό δυναμικό 2,5 εκατομμυρίων πελατών, προσελκύοντας καταναλωτές όχι μόνο από την περιοχή, αλλά και από τα Βαλκάνια. Το συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο θα υλοποιηθεί από την εταιρία Vita Development, η οποία έχει έδρα στην Αθήνα.

Αυτή, όμως, είναι η μια πλευρά του νομίσματος. Οι επαγγελματίες της Ξάνθης, διαμέσου των εκπροσώπων τους, έκαναν λόγο για πρόβλημα επιβίωσης της τοπικής αγοράς κι αναφέρθηκε πως το ισοζύγιο εγγραφών - διαγραφών επιχειρήσεων στο μητρώο του Επιμελητηρίου της πόλης είναι φέτος αρνητικό, γεγονός που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε κλείσιμο 200 περίπου καταστημάτων μέχρι το τέλος του έτους και χωρίς καν να λειτουργεί το νέο εμπορικό κέντρο. Και μια τέτοια εξέλιξη, βέβαια, εκτός από τα λουκέτα στις επιχειρήσεις, θα αυξήσει σημαντικά και την ανεργία σε επίπεδο αυτοαπασχολούμενων και εργατικού δυναμικού.