Skip to main content

Επενδυτικές ευκαιρίες στη βελγική αγορά

Οι ευκαιρίες που παρουσιάζει για τις ελληνικές επιχειρήσεις η βελγική αγορά παρουσιάστηκαν από τον σύμβουλο Α΄ του γραφείου ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στο Βέλγιο, Θεοδόσιο Βάλλα στη διάρκεια εκδήλωση
Οι ευκαιρίες που παρουσιάζει για τις ελληνικές επιχειρήσεις η βελγική αγορά παρουσιάστηκαν από τον σύμβουλο Α΄ του γραφείου ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στο Βέλγιο, Θεοδόσιο Βάλλα στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το ΕΒΕΘ, σε συνεργασία με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στο Βέλγιο.

Οι τομείς που, σύμφωνα με τον κ. Βάλλα, θεωρούνται προσφορότεροι και αποδοτικότεροι για συνεργασίες είναι, μεταξύ άλλων, τα τρόφιμα- ποτά (ιδιαίτερα τα τυριά, το κρασί, το ελαιόλαδο και τα βιολογικά είδη διατροφής), οι υπηρεσίες, ο τουρισμός, η κτηματαγορά και οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Επίσης, ο κ. Βάλλας παρουσίασε στοιχεία για τη βελγική οικονομία η οποία, όπως είπε, «μετά από τέσσερα χρόνια ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης, το δεύτερο εξάμηνο του 2008 εισήλθε σε περίοδο βαθιάς ύφεσης, υπό το βάρος της διεθνούς οικονομικής κρίσης».

Επίσης, τόνισε ότι το Βέλγιο βρίσκεται στην 9η θέση των χωρών με τις μεγαλύτερες εξαγωγές εμπορευμάτων (μερίδιο στο παγκόσμιο ποσό των εσόδων από τις εξαγωγές εμπορευμάτων: 3,1%, ίσο με 314,3 δισ. ευρώ), στην 9η θέση των χωρών με τις μεγαλύτερες εισαγωγές εμπορευμάτων (μερίδιο στο παγκόσμιο ποσό των εσόδων από τις εισαγωγές εμπορευμάτων: 2,9% ίσο με 301,5 δισ. ευρώ), στη 13η θέση των χωρών με τις μεγαλύτερες εξαγωγές υπηρεσιών (ποσοστό 2,2%) και στη 15η θέση των χωρών με τις μεγαλύτερες εισαγωγές υπηρεσιών (ποσοστό 2,2%).

Τέλος, ο κ. Βάλλας κατέθεσε σειρά προτάσεων για τη βελτίωση των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας -Βελγίου, όπως για την οργάνωση επιχειρηματικής αποστολής Βέλγων επιχειρηματιών στην Ελλάδα με στόχο την ανίχνευση επενδυτικών ευκαιριών και στρατηγικών συμμαχιών στον κλάδο της πράσινης ανάπτυξης, την οργάνωση εμπορικής αποστολής επιλεγμένων Ελλήνων παραγωγών στην ευρωπαϊκή αγορά φρούτων και λαχανικών, την οργάνωση ημερησίων ενημερωτικών σεμιναρίων («contact day» για Θεσσαλονίκη και Αθήνα), καθώς και την ανακήρυξη του «Greek Restaurant» ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης και καθιέρωσής του ως σημείο πωλήσεως ελληνικών προϊόντων (τροφίμων και ποτών με έμφαση στο ελληνικό ελαιόλαδο).

Στη διάρκεια της εκδήλωσης απηύθυνε χαιρετισμό ο β΄ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Ιωάννης Βεργίνης ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει το Επιμελητήριο για τη στήριξη των επιχειρήσεων –μελών του κατά την προσπάθειά τους να δραστηριοποιηθούν σε νέες αγορές, είτε με τη συμμετοχή σε εκθέσεις είτε με τη διοργάνωση ή υποδοχή επιχειρηματικών αποστολών.