Skip to main content

Έπαινοι Πάιατ για την πρόοδο της Βουλγαρίας στην ασφάλεια και τον ενεργειακό εφοδιασμό

Ο Αμερικανός υφυπουργός ενέργειας επισήμανε ότι είναι σημαντικό που η Βουλγαρία δημιουργεί συνδέσεις φυσικού αερίου με γειτονικές χώρες

Ο Αμερικανός υφυπουργός Ενεργειακών Πόρων, Τζέφρι Πάιατ, συνεχάρη σήμερα τη Βουλγαρία για την εξαιρετική πρόοδο στους τομείς της ασφάλειας και της διαφοροποίησης του ενεργειακού εφοδιασμού κατά την έναρξη του Συνεδρίου Explore U.S. 2022 στη Σόφια.

Το συνέδριο διοργανώνεται από το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στη Βουλγαρία και τη Βουλγαρική Υπηρεσία Προώθησης Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων. Σε αυτό συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομίας, Καινοτομίας και Ανάπτυξης καθώς και η Αμερικανίδα πρέσβυς Χέρο Μουσταφά.

Ο Πάιατ επισήμανε ότι η Βουλγαρία έχει ξεκινήσει δραστηριότητες για να διαφοροποιήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου και να δημιουργήσει συνδέσεις φυσικού αερίου με γειτονικές χώρες. Όπως δήλωσε, η επίτευξη απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο συνδέεται με την απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τα επακόλουθα προβλήματα με τις προμήθειες φυσικού αερίου.

Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν και οι Ηνωμένες Πολιτείες βοηθούν την Ευρώπη να επιλύσει τα παγκόσμια ενεργειακά προβλήματα που έχουν σχέση με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η μεγάλη είδηση για τις ΗΠΑ είναι ότι ο μετασχηματισμός της οικονομίας δεν είναι απλά ένα μέσο για να περιοριστεί ο αντίκτυπος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά και ένα μέσο για την επίτευξη των στόχων της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε ο Πάιατ προσθέτοντας ότι 37 δισεκατομμύρια δολάρια προορίζονται για τον ενεργειακό μετασχηματισμό σε χρονικό ορίζοντα 10 ετών.

Επίσης, υπάρχει ένα νομοσχέδιο για την αλλαγή της ενεργειακής υποδομής ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα απαιτήσει μείζονα μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα και την εισαγωγή καινοτομιών όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, καθώς και άλλα μέτρα για τον μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα των ΗΠΑ, δήλωσε ο Πάιατ, προσθέτοντας ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ είναι επίσης πολύ σημαντικά για τον μεγάλης κλίμακας ενεργειακό μετασχηματισμό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την ικανότητα να εξάγουν φυσικό αέριο και ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει εστιάσει στην αναζωογόνηση της οικονομίας, στον εκσυγχρονισμό και στην καθαρότερη ενέργεια, όπου η καινοτομία αποτελεί το κλειδί, τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον Τζέφρι Πάιατ, υπάρχουν ευκαιρίες για μια στρατηγική αμερικανο-βρετανική εταιρική σχέση στον ενεργειακό τομέα, που μπορεί να αξιοποιηθεί για να ξεπεραστούν οι προκλήσεις στις τιμές της ενέργειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ