Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Επιδημία... ληστειών στις Συκιές στη σκιά του lockdown

Μεροκάματο του τρόμου στα καταστήματα take away και ψιλικών της περιοχής-Τι δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Ανάστατοι είναι οι πολίτες στις Συκιές από τα απανωτά κρούσματα εγκληματικότητας και δη ληστειών και διαρρήξεων που διαπράττονται στην περιοχή, ακόμη και υπό την απειλή όπλου.

Τελευταίο κρούσμα η ληστεία που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης 30/03 σε κατάστημα αλυσίδας take away και ψιλικών που βρίσκεται σε μια από τις κεντρικότερες αρτηρίες του δήμου Νεάπολης – Συκεών, στην Ανδρέα Παπανδρέου, στις παρυφές της οδού, στην έξοδο προς περιφερειακό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Voria.gr, ήταν λίγο πριν το κλείσιμο, στις 10.45, όταν ένας άνδρας εκμεταλλευόμενος το σκοτάδι και την ερημιά εξαιτίας της απαγόρευσης κυκλοφορίας, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά, μπήκε στο κατάστημα ως πελάτης ζητώντας ένα πακέτο τσιγάρα. Μόλις ο υπάλληλος γύρισε στην προθήκη, ο δράστης τράβηξε όπλο και απειλώντας τον, ζήτησε τις εισπράξεις από το ταμείο. Μάλιστα δεν αρκέστηκε στα χρήματα αλλά απέσπασε και ποσότητα τσιγάρων, προτού τραπεί σε φυγή. Να σημειωθεί πως οι αρχές συνέλαβαν την Τετάρτη έναν 25χρονο που κατηγορείται για την εν λόγω ληστεία, καθώς και μία ακόμη, πάλι σε κατάστημα ψιλικών.



Ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι ειδικά σε καταστήματα take away και περίπτερα, ζουν με τον τρόμο καθώς η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 9.00, έχει αποθρασύνει τους κακοποιούς οι οποίοι εκμεταλλευόνται την απουσία κίνησης και τους ερημωμένους, σκοτεινούς δρόμους, και χτυπούν, είτε με την απειλή μαχαιριού είτε όπλου. Τα συγκεκριμένα καταστήματα είναι τα μόνο που είναι μέχρι τις 11.00 ανοιχτά και έτσι αποτελούν εύκολο στόχο για τους επίδοξους δράστες.

Για μεροκάματο του τρόμου κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι οι οποίοι όπως περιγράφουν φεύγουν από το σπίτι τους και δεν ξέρουν αν θα γυρίσουν σώοι. Ο Χρήστος υπάλληλος σε βενζινάδικο στην Ανδρέα Παπανδρέου αναφέρει ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα μετά τις 9.00 όπου οι δρόμοι αδειάζουν από κόσμο και αυτοκίνητα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αστυνόμευση είναι τουλάχιστον ανεπαρκής καθώς τα όποιο περιπολικό περνά μια στο τόσο. Η Έμυ ιδιοκτήτρια μαγαζιού με καφέ και τσιγάρα, αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της καραντίνας το κατάστημα έγινε δύο φορές στόχος ληστών, τη μια από τρία άτομα με μαχαίρια και τη δεύτερη από έναν άνδρα με όπλο. Καταγγέλλει την απουσία της αστυνομίας, λέγοντας ότι η κατάσταση έχει χειροτερέψει δραματικά από τότε που έκλεισε το Α.Τ Συκεών. Στην ίδια οδό, στο ύψος της Νεάπολης, ο Γιάννης πίσω από τον πάγκο του, αναφέρει ότι μόλις πέσει η νύχτα έρχεται ο φόβος. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος βρίσκεται σε πιο κεντρικό σημείο, ανησυχεί μήπως γίνει και ο ίδιος στόχος.  



Λάβρος κατά της ελλιπούς αστυνόμευσης ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, δηλώνει ότι η περιοχή έχει μετατραπεί σε άντρο παραβατικότητας και ανομίας εγκληματικών στοιχείων, περιγράφοντας σε δραματικούς τόνους τα όσα καθημερινά συμβαίνουν σε έναν δήμο, ο οποίος εκτείνεται σε μία μεγάλη γεωγραφική έκταση.

«Τις τελευταίες δέκα ημέρες έχουμε δέκα διαφορετικά γεγονότα, από εμπρησμούς αυτοκινήτων, από βανδαλισμούς δημοτικών κτηρίων, από βόμβες μολότοφ μέχρι διαρρήξεις οχημάτων, σπιτιών και επιχειρήσεων. Δεν υπάρχει ημέρα που να μην υπάρχει μια εγκληματική ενέργεια» τονίζει στη Voria.gr o κ. Δανιηλίδης.

Επισημαίνει ότι το αστυνομικό τμήμα είναι διαλυμένο, αποδεκατισμένο «τι να τους κάνω τους αστυνομικούς να κάθονται στα γραφεία τους; 'Εχουν μετακινηθεί δεκάδες σε άλλες υπηρεσίες και μετά βίας καλύπτονται οι βασικές βάρδιες. Αν δεν υπάρχουν μοτοσικλετιστές όλο το 24ωρο, αν δεν υπάρχουν περιπολικά, αν δεν υπάρχουν πεζές περιπολίες από πού θα επιτευχθεί η ασφάλεια, από τον ουρανό;».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, το αστυνομικό τμήμα της Νεάπολης έχει να καλύψει 100.000 πολίτες και μια τεράστια έκταση που φτάνει από την Ευαγγελίστρια και τις δωδεκαώροφες στην Λαγκαδά μέχρι πιο κάτω από το νοσοκομείο Παπανικολάου.

Για αυτόν τον πληθυσμό και αυτή την έκταση πρέπει να υπάρχουν, όπως τονίζει, τέσσερα περιπολικά και 10 δικυκλιστές 24ώρες το 24ωρο, αντ’ αυτού, όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, στα χαρτιά υπάρχουν δύο περιπολικά ενώ κυκλοφορεί μόνο το ένα και αυτό όχι όλο το 24ωρο, εξαιτίας τις υποστελέχωσης.  

Ο κ. Δανιηλίδης αξιολογεί θετικά την έλευση προ ημερών δύο σύγχρονων περιπολικών, μετά τις συνεχείς διαμαρτυρίες της δημοτικής αρχής, προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή του, ότι τα παλιά περιπολικά ήταν σαν «νεκροφόρες», σάπια και επικίνδυνα για την ακεραιότητα των αστυνομικών.