Skip to main content

Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Πότε λήγει η προθεσμία για αιτήσεις, οι δικαιούχοι

Καταληκτική ημερομηνία είναι η 19η Ιανουαρίου, ωστόσο οι αιτήσεις είναι πολύ λιγότερες, από όσες αναμένονταν αρχικά

Στενεύουν τα περιθώρια για την υποβολή αίτησης, προκειμένου όσοι επιλέγουν θέρμανση με ρεύμα να λάβουν την έκτακτη ενίσχυση που κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ. Καταληκτική ημερομηνία είναι η 19η Ιανουαρίου, ωστόσο οι αιτήσεις είναι πολύ λιγότερες, από όσες αναμένονταν αρχικά.

Η προθεσμία για το επίδομα ηλεκτρικής θέρμανσης εκπνέει σε λιγότερο από μία εβδομάδα, αλλά τρεις στους τέσσερις δικαιούχους δεν έχουν κάνει ακόμα αίτηση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι δυνητικοί δικαιούχοι ανέρχονται σε 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά, ωστόσο μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία 317 χιλιάδες.

«Λήγει την Παρασκευή η προθεσμία. Μου κάνει εντύπωση. Ελπίζω τώρα αυτά τα κρύα να σπρώξουν τους ανθρώπους να κάνουν αίτηση» ανέφερε σχετικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης.

Αίτηση μπορούν να κάνουν όσοι εμπίπτουν στα εισοδηματικά όρια του επιδόματος θέρμανσης, αλλά τα προηγούμενα χρόνια δεν μπορούσαν να το πάρουν γιατί θερμαίνονταν μόνο με ηλεκτρικό ρεύμα. Το μόνο που απαιτείται είναι οι κωδικοί Taxis και ο αριθμός παροχής ρεύματος.

«Είναι κάτι απλό. Μπαίνεις μέσα χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxis στην εφαρμογή MyΘέρμανση που γίνονταν και η άλλη αίτηση για την επιδότηση θέρμανσης. Οι δικαιούχοι θα κριθούν από τις φορολογικές δηλώσεις της χρήσης 2022 με τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια που ήταν και για το επίδομα θέρμανσης», εξήγησε ο φοροτεχνικός Ηλίας Χατζηγεωργίου.

Το ετήσιο εισόδημα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 16.000 ευρώ για τους άγαμους ή τις 24.000 για τα ζευγάρια, προσαυξανόμενα κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Το όριο για την ακίνητη περιουσία είναι στις 200.000 ευρώ ή αντίστοιχα τις 300.000 για τα ζευγάρια.

«Το επίδομα κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ και θα το δουν σε έκπτωση στο εκκαθαριστικό ή στον έναντι» ανέφερε ο φοροτεχνικός Γιάννης Πουλακίδας.

Το επίδομα έχει τρίμηνη διάρκεια και το συνολικό ύψος του εξαρτάται από την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Για την Αθήνα ξεκινάει από 77 ευρώ, για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά, ενώ για οικογένεια με δύο παιδιά ανεβαίνει στα 108 ευρώ. Αντίστοιχα για τη Θεσσαλονίκη είναι 127 ευρώ και 179 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά.

Από το επίδομα ηλεκτρικής θέρμανσης εξαιρούνται όσοι έχουν κοινωνικό τιμολόγιο και φυσικά όσοι παίρνουν ήδη επίδομα θέρμανσης για καύσιμα.

Πηγή: ΕΡΤ