Skip to main content

Επιφυλάσσεται η Αρχή Προστασίας Δεδομένων για την «κάρτα συναλλαγών»

Με βάση την ενημέρωση από τα αρμόδια υπουργεία, γνωστοποίησε ότι θα τοποθετηθεί, για την «κάρτα του πολίτη» και την «κάρτα συναλλαγών», η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
«Δεν έχουμε λάβει αρμοδίως γνώση για τις σχεδιαζόμενες εφαρμογές», γνωστοποιεί η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου για τη θέση της, ως προς την «κάρτα του πολίτη» που θα αντικαταστήσει την αστυνομική ταυτότητα και την «κάρτα συναλλαγών» για φορολογική χρήση.

Ακόμη, η Αρχή αναφέρει ότι στη χθεσινή ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής «τέθηκε ερώτημα μόνο για τον υποχρεωτικό εφοδιασμό των πολιτών με την «κάρτα συναλλαγών», ως προς τη νομιμότητα της οποίας ο πρόεδρος της Αρχής διατύπωσε επιφυλάξεις». Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος τόνισε - σύμφωνα με την ανακοίνωση - ότι «η Αρχή δεν μπορεί να τοποθετηθεί με βάση δημοσιογραφικές πληροφορίες, αλλά θα αναμένει την ενημέρωση από τα αρμόδια υπουργεία».

Τέλος, η Αρχή υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με το άρθρο 19 του ν.2472/97, είναι «αρμόδια να γνωμοδοτεί για κάθε ρύθμιση που αφορά την επεξεργασία και προστασία προσωπικών δεδομένων. Είναι αυτονόητο ότι για την ορθή και την επωφελή για την Πολιτεία άσκηση της αρμοδιότητας αυτής, πρέπει να ζητείται εγκαίρως η γνώμη της Αρχής».