Skip to main content

Επιχείρηση... πράσινο στον δήμο Θεσσαλονίκης - 5.000 δέντρα φυτεύονται μέσα στο 2024

Ο σχεδιασμός του δήμου για χιλιάδες φυτεύσεις δέντρων - Κρίσιμος ο ρόλος της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ποιες εταιρείες και φορείς έχουν κάνει ήδη δωρεές

Να περιορίσει τις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης που απειλούν τις σύγχρονες πόλεις επιχειρεί ο δήμος Θεσσαλονίκης με τη φύτευση εντός του έτους 5.000 δέντρων, μετά και από την περίοδο έντονων διαμαρτυριών που είχε προηγηθεί για τις εκατοντάδες κοπές από τη διοίκηση Ζέρβα.

Η επιχείρηση για περισσότερο πράσινο στην πόλη ξεκίνησε το προηγούμενο διάστημα και ήδη έχουν φυτευτεί σε διάστημα πέντε εβδομάδων περίπου 1.000 δέντρα. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια του δήμου καλούνται να παίξει ο ιδιωτικός τομέας, καθώς η δημοτική αρχή έχει απευθύνει κάλεσμα σε εταιρείες για χορηγίες δέντρων.

Στόχος να καλυφθούν οι 3.500 κενές δενδροδόχοι

Η προσπάθεια ξεκίνησε από τις 3.500 κενές δενδροδόχους, στις οποίες η αρμόδια υπηρεσία άρχισε να φυτεύει δέντρα. Μέχρι στιγμής έχουν φυτευτεί οι χίλιες και έως τον Απρίλιο, που τελειώνει η φυτευτική περίοδος, εκτιμάται ότι θα έχουν καλυφθεί οι περισσότερες. Τα δέντρα που φυτεύονται είναι ακακίες, νεραντζιές, καλλωπιστικές δαμασκηνιές, ψευδοπλάτανοι, λιγούστρα και σφένδαμοι, όπως έχουν υποδείξει γεωπόνοι.

Όπως εξήγησε στη Voria.gr ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος και Πρασίνου, Βασίλης Διαμαντάκης, η νέα διοίκηση παρέλαβε από την προηγούμενη μια σύμβαση που βρισκόταν σε εξέλιξη και έχει διάρκεια έως το 2026, προβλέποντας 4.000 φυτεύσεις (1.000 κάθε χρόνο) και 2.000 κοπές καθώς και κλαδεύσεις. «Κάναμε διαπραγμάτευση με τον εργολάβο και συμφωνήσαμε τα χρήματα που είναι για τις κοπές να γίνουν φυτεύσεις. Έτσι μέσα από την ίδια σύμβαση καταφέραμε να έχουμε παραπάνω φυτεύσεις δέντρων», υπογράμμισε ο κ. Διαμαντάκης. Με την τροποποίηση της σύμβασης προέκυψαν συνολικά 3.700 νέες φυτεύσεις δέντρων. 

Εκτός από τις κενές δενδροδόχους, σύμφωνα με τον εντεταλμένο σύμβουλο, φυτεύσεις θα γίνουν και σε άλλες περιοχές του δήμου. Ένα από τα σημεία είναι και η Νέα Παραλία, όπου εκτιμάται ότι μπορούν να φυτευτούν έως και 1.000 δέντρα. Η πύκνωση της βλάστησης στο παραλιακό μέτωπο θα ξεκινήσει από το πάρκο του Βασιλικού Θεάτρου, όπου είχαν κοπεί αρκετές λεύκες, και σταδιακά η επιχείρηση για νέα δέντρα θα επεκτείνεται προς το Μέγαρο Μουσικής.

Μέσω άλλου προγράμματος πρόκειται να φυτευτούν έως τον Απρίλιο 700 δέντρα στον Ζωολογικό Κήπο, προκειμένου να πυκνώσει η βλάστηση στον χώρο. Νέα δέντρα θα φυτευτούν σε αλάνες, πάρκα και όπου υπάρχουν κενές περιοχές σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες. «Πολιτική μας είναι να δημιουργήσουμε ένα θετικό ισοζύγιο στην πόλη», τόνισε ο κ. Διαμαντάκης. Οι φυτεύσεις θα τελειώσουν τον Απρίλιο και θα ξεκινήσουν εκ νέου τον Οκτώβριο, με τη νέα φυτευτική περίοδο. «Με τον ίδιο ρυθμό θα συνεχίσουμε και τις επόμενες χρονιές», σημείωσε. 

Οι φυτεύσεις στις Κοινότητες το 2024

Α΄ Κοινότητα : 500 δέντρα
Β΄ Κοινότητα :1000 δέντρα
Γ΄ Κοινότητα : 500 δέντρα
Δ΄ Κοινότητα : 1000 δέντρα
Ε΄ Κοινότητα : 1500 δέντρα
Τριανδρία : 500 δέντρα

Φυτεύσεις μέσω χορηγιών – Υιοθεσίες δέντρων

Ο κ. Διαμαντάκης απευθύνει έκκληση σε εταιρείες και φορείς να προχωρήσουν σε χορηγίες δέντρων, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Ήδη έχουν εγκριθεί από τη Δημοτική Επιτροπή 800 δέντρα από χορηγίες από μεγάλες εταιρείες. Τα 500 δέντρα είναι από τη Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου (ΜΕΛ) και τα 200 από την εταιρεία «Σαμαράς και Συνεργάτες». Τα άλλα 100 δέντρα είναι από τον Σύνδεσμο Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Σωματείο Εργαζομένων της ΜΕΒΓΑΛ. Τα δύο σωματεία υιοθέτησαν τη νησίδα της 26ης Οκτωβρίου, στην περιοχή του ΦΙΞ έως τα ΚΤΕΛ και εκεί σχεδιάζεται να φυτευτούν 100 κυπαρίσσια και περίπου 1.200 πικροδάφνες. «Θα αναλάβουν μετά και τη φροντίδα τους», σημειώνει ο κ. Διαμαντάκης. Παράλληλα, ο δήμος έχει λάβει τη δέσμευση από την ΕΥΑΘ για χορηγία 2.000 δέντρων, εκ των οποίων τα 1.000 σχεδιάζεται να φυτευτούν εντός της τρέχουσας χρονιάς.

Νέοι χώροι πρασίνου στις Κοινότητες

Στους σχεδιασμούς της Διεύθυνσης Πρασίνου είναι 24 νέοι χώροι πρασίνου σε όλες τις δημοτικές κοινότητες. Συγκεκριμένα, πρόκειται να δημιουργηθούν τέσσερις νέοι χώροι στην Α΄ Κοινότητα, πέντε στη Β΄ Κοινότητα, επτά στη Γ΄ Κοινότητα, δύο στη Δ΄ Κοινότητα και επιπλέον έξι στην Ε΄. Τέλος, ο δήμος προχωρά στην αναβάθμιση των δημοτικών φυτωρίων για να διασφαλιστούν, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης, «τα μελλοντικά δένδρα της πόλης, σε μια προοπτική διαρκούς αναβάθμισης του πρασίνου».