Skip to main content

Επικοινωνία Μπλίνκεν - Φιντάν: Τι ειπώθηκε για F16 και για ένταξη Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Πρώτη επικοινωνία του νέου ΥΠΕΞ της Τουρκίας με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρμεντ

Θέμα για αναβάθμισης των τουρκικών μαχητικών F-16, και την αγορά νέων, έθεσε εκ νέου σήμερα Πέμπτη η Άγκυρα κατά την επικοινωνία Μπλίνκεν - Φιντάν, ενώ η Ουάσινγκτον επέμεινε για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επικοινώνησε την Πέμπτη με τον Χακάν Φιντάν και τον συνεχάρη για το διορισμό του στη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, ανέφεραν τουρκικές διπλωματικές πηγές.

Ο Φιντάν και ο Μπλίνκεν συζήτησαν την προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, και τις διαδικασίες διπλωματικής εξομάλυνσης των σχέσεων Τουρκίας - Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας, την αγορά και τον εκσυγχρονισμό μαχητικών F-16 και τη συμφωνία για το ουκρανικό σιτηρά, δήλωσαν οι τουρκικές πηγές υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω περιορισμών στη συνομιλία στα ΜΜΕ.

«Οι δύο επικεφαλής διπλωμάτες τόνισαν τη βούλησή τους να επικοινωνήσουν ξανά το συντομότερο δυνατό για να συζητήσουν τα κοινά θέματα ατζέντας μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον», πρόσθεσαν.

Από πλευράς του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επεσήμανε «τη σημασία της ενότητας του ΝΑΤΟ», και τόνισε την ανάγκη να ενταχθεί η Σουηδία στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό». Η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής «Επίσης επανέλαβε τη σημασία της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα που υποστηρίζεται από την Τουρκία»

Ο Φιντάν διορίστηκε ΥΠΕΞ από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το Σάββατο μετά τις εκλογές του Μαΐου. Έχει διατελέσει αρχηγός της Εθνικής Οργάνωσης Πληροφοριών (ΜΙΤ) από το 2010. Ανέλαβε την ευθύνη του υπουργείου Εξωτερικών από τον προκάτοχό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου τη Δευτέρα.