Skip to main content

Επιλέξαμε τη σωτηρία από την κατάρρευση, τονίζει ο Παπανδρέου

Δεν είχαμε την πολυτέλεια του χρόνου να αλλάξουμε πρώτα το σύστημα και να αντιμετωπίσουμε μετά το χρέος, τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «η επιλογή ήταν ανάμεσα στην κατάρρευση και τη σωτηρ
«Θέλουμε να κάνουμε την κρίση μία πραγματική ευκαιρία», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αλ. Τσίπρα σχετικά με την επιδείνωση των κοινωνικών δεικτών. «Το σύστημα το οποίο βρήκαμε εμπεριέχει ανισότητες και αδικίες, δενείχαμε την πολυτέλεια του χρόνου να αλλάξουμε πρώτα το σύστημα και νααντιμετωπίσουμε μετά το χρέος», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι «η επιλογή ήταν ανάμεσα στην κατάρρευση και τη σωτηρία καιεπιλέξαμε τη σωτηρία».

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η κυβέρνηση θέτει νέα θεμέλια δικαιοσύνης και προβαίνει σε αλλαγές των νόμων, καθώς αντανακλάται η ανάγκη ισονομίας και ισότητας για όλους.

Επιπλέον, αναφερόμενος στην οικονομική συγκυρία την οποία βιώνει η χώρα, τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε μια οικονομία σε ύφεση, με ανάπτυξη αρνητική, «σε κατάσταση τελικά πολύ χειρότερη από ό,τι περιμέναμε».

«Η αξιοπιστία μας ήταν στο ναδίρ. Παραλάβαμε μια οικονομία που αν δεν κάναμε τις απαραίτητες κινήσεις δεν θα είχε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις», συμπλήρωσε.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει ριζικές αλλαγές στο υπάρχον κοινωνικό και οικονομικό σύστημα της χώρας και παραδέχθηκε πως πέραν των περιστολών, απαιτείται και ανάπτυξη, «πάντα ανάπτυξη όμως με βάση την ποιότητα, που σημαίνει επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό».

Παραδέχθηκε ακόμα πως το κράτος πρόνοιας πάσχει σοβαρά, χαρακτηρίζοντάς το αδύναμο, αναποτελεσματικό, άδικο και πελατειακό και πρόσθεσε πως είναι στοίχημα για την κυβέρνηση «η ίδρυση ενός ισχυρού κράτους πρόνοιας».