Skip to main content

Επιμένει η WSJ για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Η αναδιάρθρωση μπορεί να μην έρθει στα επόμενα ένα ή δύο χρόνια, ωστόσο είναι μία κίνηση που η Ελλάδα ενδέχεται να μην καταφέρει να αποφύγει, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Την ώρα που οι επενδυτές πασχίζουν να αντιμετωπίσουν τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις του ευρωπαϊκού χρέους, ένας άλλος, σημαντικός μακροπρόθεσμος κίνδυνος ελλοχεύει. Πρόκειται για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Αναλυτές και επενδυτές δεν θεωρούν πως το ενδεχόμενο αυτό είναι πιθανό στο άμεσο μέλλον. Οι αγορές είναι απροετοίμαστες για τόσο δραστικά μέτρα, ενώ το κοινό πακέτο διάσωσης από Ευρωπαϊκή Ένωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δίνει στην Ελλάδα χώρο να αναπνεύσει.

Η αναδιάρθρωση μπορεί να μην έρθει στα επόμενα ένα ή δύο χρόνια, ωστόσο είναι μία κίνηση που η Ελλάδα ενδέχεται να μην καταφέρει να αποφύγει, παρά το γεγονός ότι στελέχη των Ε.Ε. και ΔΝΤ διαβεβαιώνουν για το αντίθετο, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Γιατί όμως κάποιοι περιμένουν αναδιάρθρωση χρέους σε ένα ή δύο χρόνια; Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση δανείζεται για να εξυπηρετήσει τις καθημερινές ανάγκες του κράτους, όπως τους μισθούς. Και πρέπει να κρατήσει τους πιστωτές ευχαριστημένους. Το 2009, η χώρα παρουσίαζε ήδη έλλειμμα 20 δισ. ευρώ και μάλιστα πριν «τα σκάσει» σε πληρωμές τόκων. Όμως μέχρι το 2012, το λεγόμενο πρωτογενές έλλειμμα θα μετατραπεί σε πλεόνασμα περίπου 2,4 δισ. ευρω, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα θα παράγει αρκετή ρευστότητα για να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της και θα δανείζεται για τις πληρωμές τόκων, σε μια επισφαλή κυκλική διαδικασία. Εκείνη τη στιγμή, η χώρα ίσως θα πρέπει να επιλέξει καλύτερα την αναδιάρθρωση, προκαλώντας φυσικά το θυμό των πιστωτών της.

Οι πληρωμές τόκων διογκώνονται και το 2012 η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει 17,1 δισ. ευρώ από 11,9 δισ. ευρώ το περασμένο έτος. Το 2014, όταν το χρέος της Ελλάδας εκτιμάται ότι θα έχει εκτοξευθεί στα 353,8 δισ. ευρώ, η χώρα θα πρέπει να πληρώσει 20,4 δισ. ευρώ σε τόκους.

«Το συμπέρασμα είναι ότι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τα χρέη», υποστηρίζει ο Michael Cirami, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Eaton Vance. To μεγάλο χρέος, λένε οικονομολόγοι, θα αυξήσει τις πιέσεις για μείωση των τόκων. Και ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί αυτό είναι η εξόφληση ή η αναδιάρθρωση του χρέους.

Η αναδιάρθρωση σημαίνει χρεοκοπία, που θα φέρει την Ελλάδα στη θέση επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του χρέους με τους πιστωτές, και είτε θα παραταθούν οι προθεσμίες εξόφλησης είτε θα μειωθεί το οφειλόμενο ποσό με ζημιά για τους πιστωτές.

«Σε αυτό το σημείο είναι ξεκάθαρο ότι η αναδιάρθρωση είναι η μόνη λύση», υποστηρίζει η Lena Komileva της Tullett Prebon του Λονδίνου, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Αλλά και ο Josef Ackermann, διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι είναι αμφίβολο αν η Ελλάδα θα καταφέρει να αποπληρώσει τα χρέη της.

Ένας λόγος που η αναδιάρθρωση βραχυπρόθεσμα κρίνεται απίθανη -λέει το δημοσίευμα- είναι ότι μεγάλο μέρος του χρέους της Ελλάδας παραμένει στα χέρια των ευρωπαϊκών τραπεζών και ενδεχόμενη αναδιάρθρωση θα επέφερε σημαντικές ζημιές. Ωστόσο, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει επιδοθεί σε επιθετική αγορά κρατικών ομολόγων, η Ελλάδα θα έχει τελικά λιγότερους ιδιωτικούς ομολογιούχους να πείσει, έτσι αργότερα η αναδιάρθρωση θα φαίνεται πιο εύκολη.

Στα τέλη του προηγούμενου έτους, το χρέος της Ελλάδας αντιστοιχούσε στο 115,1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ενώ αναμένεται να φτάσει το 150% του ΑΕΠ έως το 2012.

Σε τέτοια επίπεδα χρέους, «η ιδέα εξόφλησης των τραπεζών της Δυτικής Ευρώπης δεν θα εξελιχθεί καλά στην Ελλάδα», σχολιάζει ο Eswar Prasad, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ.