Skip to main content

Επιμένουν ΔΝΤ και Βερολίνο στην περικοπή των συντάξεων

H περικοπή των συντάξεων το 2019 και του αφορολογήτου το 2020 αποτελούν μια ουσιαστική μεταρρύθμιση, αναφέρει αρμόδια πηγή.

Υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη ο ένας μετά τον άλλον, υποστηρίζουν ότι η μείωση των συντάξεων θα αναβληθεί σε συμφωνία με τους δανειστές και χωρίς να υπάρξει αιφνιδιασμός. Αφήνουν να εννοηθεί όχι μόνο ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά ότι έχει υπάρξει και πολιτική συμφωνία, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από τις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του ΔΝΤ όμως τα μηνύματα που έρχονται δεν είναι τόσο αισιόδοξα. Από τον περασμένο Ιούνιο, ο Πίτερ Ντόλμαν, επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου είχε δώσει το στίγμα για την τύχη των συντάξεων προτάσσοντας τη μεταρρυθμιστική διάσταση των προνομοθετημένων περικοπών. Πληροφορίες αναφέρουν πως με αυτή τη θέση θα επανέλθει στην Αθήνα στις 12 Σεπτεμβρίου, μετέχοντας στην πρώτη αποστολή της μεταμνημονιακής αποστολής ενισχυμένης εποπτείας. Οι πιέσεις που θα ασκήσει το ΔΝΤ επικεντρώνονται στην ανάγκη υλοποίησης μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, που μεταφέρει τις απόψεις του Ταμείου η περικοπή των συντάξεων το 2019 και του αφορολογήτου το 2020 αποτελούν μια ουσιαστική μεταρρύθμιση. Το πόσο θα μετρήσει η γνώμη του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου θα φανεί αφού τον πρώτο ρόλο στην μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας έχει η Κομισιόν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν, έχει λάβει εντολές να τηρήσει «ευέλικτη» στάση στο βαθμό όπου δεν διαταράσσεται ο στόχος για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2019.

Ένα σενάριο το οποίο φέρεται να συζητείται αφορά στην αναβολή της εφαρμογής των προνομοθετημένων περικοπών , χωρίς να ακυρώνεται το μέτρο ώστε εάν στην πορεία διαπιστωθεί ότι δημοσιονομικά είναι απαιτητό να επιστρατευθεί. Δεν είναι βέβαιο όμως ότι η γραμμή της Κομισιόν θα είναι αυτή η οποία θα καθορίσει τις τελικές εξελίξεις. Ο ESM από την πλευρά του μέχρι τώρα έχει εκπέμψει αυστηρά μηνύματα τήρησης των συμφωνηθέντων ενώ η ΕΚΤ τηρεί πιο ουδέτερη στάση.

Μια πρόγευση των διαθέσεων των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών δεν αποκλείεται να λάβει σήμερα κατά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group ο Γιώργος Χουλιαράκης. Στην ατζέντα της συνεδρίασης περιλαμβάνεται η διαδικασία επιστροφής των κερδών κεντρικών τραπεζών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων η οποία συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.