Skip to main content

Επιμένουν οι απεργοί στη Γαλλία παρά τα σημάδια κόπωσης

Διαμαρτυρίες και σε άλλες μεγάλες πόλεις, με τους απεργούς να κάνουν χρήση πρωτότυπων τρόπων για να εκδηλώσουν την οργή τους προς την κυβέρνηση.

Είναι η 43η απεργιακή μέρα των σιδηροδρομικών, που ήδη παρουσιάζουν τα πρώτα σημάδια κόπωσης, στοιχείο που δεν διέφυγε της προσοχής του πρωθυπουργού που υπογράμμισε χθες λέγοντας : «παρατράβηξε η απεργία των σιδηροδρομικών!»

Συνειδητοποίηση σκληρή για τους απεργούς, που υποχρεούνται πλέον να επινοήσουν νέους τρόπους διαμαρτυρίας, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους σιδηροδρομικούς.

Πρώτοι ξεκίνησαν οι δικηγόροι την περασμένη εβδομάδα στην πόλη Καέν, πετώντας τη μαύρη δικηγορική τήβεννο στα πόδια της υπουργού. Ακολούθησαν οι συνάδελφοί τους σε Λιλ, Παρίσι και σε άλλες πόλεις έξω από τα δικαστήρια.

Πεταμένα βιβλία, στυλό και τετράδια στην είσοδο του υπ. Παιδείας

Η συμβολική αυτή κίνηση του να αποποιούνται των «εργαλείων» της δουλειάς τους, κέρδισε αστραπιαία και άλλα επαγγέλματα, όπως το ιατρικό προσωπικό που έφτιαξε σωρούς από λευκές μπλούζες. Απείρου κάλους και η διαμαρτυρία υπαλλήλων για την εθνική ακίνητη περιουσία που την ώρα ομιλίας διευθυντή απόθεσαν στα πόδια του στυλό, χάρακες, ζώνες, παπούτσια, παντελόνια, με το κείμενο διαμαρτυρίας κολλημένο σε εσώρουχο.

«Θέλουμε να δείξουμε ότι ακούσαμε το κάλεσμα των σιδηροδρομικών που μας φώναξαν «βοηθήστε μας», εξηγούν οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στη σημερινή πορεία.

«Πρέπει να γίνουμε ορατοί με νέους τρόπους», εξηγεί καθηγήτρια από το κολέγιο Σαπτάλ.

Από χθες η διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών είναι πλέον ορατή από τους σωρούς των βιβλίων, των στυλό και των σκισμένων τετραδίων πεταγμένων μπρος στην εξώπορτα του υπουργείου Παιδείας.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle