Skip to main content

Επιπλέον 10 εκατ. ευρώ από την ΠΚΜ για νέα έργα πολιτισμού

Μενδώνη: Πρώτη προτεραιότητα η δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών. Μικρή απορροφητικότητα από τις υπηρεσίες του υπουργείου, πρέπει να τρέξουμε

Δέκα εκατομμύρια ευρώ επιπλέον από το ΕΣΠΑ διασφάλισε για έργα στα πολιτιστικά μνημεία της Κεντρικής Μακεδονίας η Περιφέρεια, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας πραγματοποιεί αυτή την ώρα σύσκεψη με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Γιώργο Διδασκάλου, την τομεάρχη Πολιτισμού της Περιφέρειας, Κατερίνα Περιστέρη, στελέχη του υπουργείου και της Περιφέρειας, αλλά και τους προϊσταμένους των Εφορειών Αρχαιοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας.

Αντικείμενο είναι η εξέταση της πορείας των έργων πολιτισμού, που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και η ιεράρχηση των νέων έργων που θα γίνουν από το έξτρα κονδύλι των 10 εκατ. ευρώ που διασφαλίστηκε γι' αυτό το σκοπό. Επίσης, αναμένεται να γίνει ένας πρώτος προγραμματισμός των πολιτιστικών έργων (να μπουν δηλαδή οι άξονες προτεραιότητας) για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027.

«Εξασφαλίσαμε επιπλέον 10 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση, συντήρηση και ανάδειξη σημαντικών μνημείων και στις επτά περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτά τα έργα θα ιεραρχήσουμε σήμερα και θα δούμε ποια θα ενταχθούν για χρηματοδότηση από το τρέχον ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στόχος μας είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να πρωταγωνιστήσει και στον πολιτισμό, καθώς διαθέτει μοναδικά μνημεία και σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα με τεράστια εμβέλεια», τόνισε ο περιφερειάρχης.

Στη σύσκεψη θα ελεγχθεί η ωριμότητα των έργων και αναμένεται να ανακοινωθεί ποια θα χρηματοδοτηθούν από το νέο κονδύλι.

Η κ. Μενδώνη επισήμανε ότι πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου είναι να δημιουργηθούν οι «πολιτιστικές διαδρομές» της Κεντρικής Μακεδονίας, που θα είναι θεματικές και χρονολογικές, διότι η περιοχή έχει τεράστιο πολιτιστικό πλούτο και μέσα από τον θεσμό των πολιτιστικών διαδρομών μπορεί να προβληθεί παγκοσμίως. Άλλωστε, είπε η κ. Μενδώνη, αυτή την προτεραιότητα έχει βάλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η υπουργός διευκρίνισε ότι «σε συνεργασία με την Περιφέρεια θα πετύχουμε να δημιουργήσουμε αυτές τις πολιτιστικές διαδρομές, με ορίζοντα ολοκλήρωσης την τετραετία».

«Ο πολιτισμός είναι εκτός των άλλων και βασικός αναπτυξιακός πυλώνας για την Κεντρική Μακεδονία. Ταυτόχρονα με τη συντήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, επενδύουμε πολλά και στις οικονομικές προοπτικές που διασφαλίζει ο πολιτισμός», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Στην εισαγωγική τοποθέτησή της η κ. Μενδώνη υπογράμμισε ότι «απαιτείται να κινηθούμε ταχύτερα. Η απορρόφηση των κονδυλίων που διαθέτει το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας δεν είναι στα επιθυμητά επίπεδα σήμερα και οι υπηρεσίες μας θα πρέπει να τρέξουν πιο γρήγορα. Μπορούμε να επιταχύνουμε τους ρυθμούς και θα το πετύχουμε, ώστε να αυξήσουμε το επόμενο διάστημα θεαματικά την απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών πόρων. Ο πολιτισμός είναι οικονομικό και αναπτυξιακό εργαλείο και συμβάλλει σημαντικά και στη μείωση της ανεργίας. Πρέπει να δούμε κι αυτή τη διάστασή του. Ο πρωθυπουργός έδωσε ως βασική γραμμή, ως βασική προτεραιότητα για τη Μακεδονία τη δημιουργία θεματικών και χρονολογικών πολιτιστικών διαδρομών και με την αξιοποίηση και του ιδιωτικού παράγοντα θα τις υλοποιήσουμε. Τα μνημεία είναι οι κρίκοι που συνδέουν αυτές τις διαδρομές και είναι εντυπωσιακά στην Κεντρική Μακεδονία».

Τα 17 νέα έργα που αποφασίστηκε από τη σύσκεψη να υλοποιηθούν με τους επιπλέον πόρους που διασφάλισε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι τα εξής:

-ΗΜΑΘΙΑ:

1.Κατασκευή Μουσείου για τον Απόστολο Παύλο στη Βέροια.

2.Συνοδά έργα στην Παλαιά Μητρόπολη Βέροιας.

-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:

1.Παρεμβάσεις στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας και Αγίου Ιωάννη.

2.Παρεμβάσεις στον Ιερό Ναό Σωτήρος στο Χορτιάτη.

3.Παρεμβάσεις στον Ιερό Ναό Αχειροποιήτου.

4.Παρεμβάσεις στη Ροτόντα.

5.Παρέμβαση στην Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας Βασιλικών.

6.Παρεμβάσεις στην Πλατεία Διοικητηρίου.

-ΚΙΛΚΙΣ:

1.Αποκατάσταση δύο τάφων στην Τούμπα Παιονίας.

2.Έργα γεωθερμίας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Γουμένισσας.

-ΠΕΛΛΑ:

1.Διαμόρφωση εισόδου και υποδοχής επισκεπτών στο Ανάκτορο Πέλλας.

-ΠΙΕΡΙΑ:

1.Παρέμβαση στο Τετράγωνο Αρχαίας Αγοράς στο Δίον.

2.Ανακατασκευή δύο τάφων στην είσοδο της Κατερίνης.

-ΣΕΡΡΕΣ:

1.Β' φάση αποκατάστασης στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου.

2.Πολιτιστικές Διαδρομές Αμφίπολης.

-ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ:

1.Β' φάση ανάδειξης Σπηλαίου Πετραλώνων.
2.Αποκατάσταση Ιερού Ναού Μεγάλης Παναγίας Χαλκιδικής.