Skip to main content

Επιπλέον 150 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των μικρομεσαίων

Την πρόθεση του ΥΠΟΙΑΝ να προσθέσει άλλα 150 εκατ. ευρώ στην «1η Δράση ενίσχυσης ΜΜΕ», στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης του υπουργείου.
Την πρόθεση του υπουργείου Οικονομίας να προσθέσει άλλα 150 εκατ. ευρώ στην «1η Δράση ενίσχυσης ΜΜΕ», που αφορά τους τομείς Μεταποίησης - Τουρισμού - Εμπορίου- Υπηρεσιών, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης, καθηγητής Γιώργος Πετράκος στη διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ).

Το πρόγραμμα είχε αρχικό προϋπολογισμό 1,050 δισ. ευρώ, ο οποίος περιορίστηκε στο μισό, αλλά εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης (περισσότερες από 45.000 αιτήσεις) θα ενισχυθεί. Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι έτοιμη η τελική λίστα των επενδυτικών σχεδίων που θα επιχορηγηθούν, οπότε και θα αποπληρωθούν οι επενδύσεις.

Παράλληλα είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την ανάθεση σε τράπεζες του προγράμματος Jeremie, μέσω του οποίου θα χορηγούνται χαμηλότοκα δάνεια σε επιχειρήσεις. Ο στόχος του υπουργείου είναι να αλλάξει η φιλοσοφία των ενισχύσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αντικαθιστώντας την απευθείας επιχορήγηση (από την οποία επωφελείται τελικά ένας μικρός επαγγελματιών) με ευνοϊκή δανειοδότηση, με επιτόκια χαμηλότερα του 4%, την οποία θα μπορεί να κάνει χρήση μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων.

Εξάλλου, ο κ. Πετράκος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα επιτευχθεί από την ελληνική κυβέρνηση ο στόχος που τέθηκε από την «τρόικα», η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ να φθάσει στο 15% - δηλαδή στα 2,75 δισ. ευρώ - μέχρι τα τέλη του 2010

Ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε πως σήμερα η απορροφητικότητα του προγράμματος βρίσκεται στο 6,5%, ενώ όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν - όπως είπε - μόλις στο 3%.

Αναφορικά με τον νέο αναπτυξιακό νόμο, επισήμανε ότι αυτός θα κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη του Ιουνίου και εκτίμησε ότι θα ξεκινήσει να «τρέχει» από το επόμενο έτος. Μάλιστα, όπως ανέφερε, τα κριτήρια θα είναι καινούρια, όπως ταχύτητα και διαφάνεια στην υλοποίηση των εγκεκριμένων σχεδίων.

Σε ό,τι αφορά στο αναπτυξιακό νόμο που έκλεισε, ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων επεσήμανε ότι υπάρχουν οφειλές ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Εκτίμησε, μάλιστα, πως δεν αποκλείεται να ανέλθουν στα 5 δισ. ευρώ, όταν αξιολογηθούν οι υπόλοιπες 3.500 αιτήσεις που εκκρεμούν και οι οποίες είναι συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ.

Για το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ο κ. Πετράκος τόνισε ότι έχει συρρικνωθεί σημαντικά και διευκρίνισε ότι ποσό ύψους 6,95 δισ. ευρώ θα διοχετευθεί για την υλοποίηση project του ΕΣΠΑ και αποπληρωμή υποχρεώσεων για έργα που εντάσσονταν στο Γ΄ ΚΠΣ. Ανέφερε ακόμη ότι 2,5 δισ. ευρώ, προβλέπονται για υπουργεία και κυρίως αυτοδιοίκηση.

Επιπλέον, ανέφερε ότι μέσα στις δυο επόμενες εβδομάδες πρόκειται να αποπληρωθεί ο πρώτος κύκλος του προγράμματος για το εμπόριο και τις υπηρεσίες, ύψους 500 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να προστεθεί και ένα επιπλέον κονδύλι ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Προσπάθεια να ξεπεραστεί η δυσπραγία στην αγορά

Σχετικά με το πρόβλημα δυσπραγίας που δημιουργήθηκε στην αγορά, τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διοχετευθεί ρευστότητα και να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις, τόσο σε επίπεδο λειτουργίας, όσο και αδειοδοτήσεων, ενώ αναφέρθηκε και στα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν, αλλά και αυτά που θα έρθουν, όπως το Jeremie.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική αγορά και υποστήριξε πως «τα λουκέτα ολοένα και αυξάνονται». Πρόσθεσε επίσης ότι από το Σεπτέμβριο η κυβέρνηση «θα δει το μέγεθος της σοβαρής κατάστασης που επικρατεί».

Όπως ισχυρίστηκε ο κ. Ζορπίδης, η πραγματική ανεργία στη χώρα μας υπερβαίνει το 20% και για το λόγο αυτό ζήτησε να τρέξουν άμεσα τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ, τα οποία - όπως είπε - αν και ανακοινώθηκαν, στις τράπεζες δεν τα γνωρίζουν ακόμα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΕΘ, πρέπει να ανοίξει και ο δεύτερος κύκλος του ΕΣΠΑ για το εμπόριο και τις υπηρεσίες (το πρόγραμμα έχει ύψος 1 δισ. ευρώ).

Πάντως, σε ό,τι αφορά στο δεύτερο κύκλο του ΕΣΠΑ, πηγές από το υπουργείο Οικονομίας ανέφεραν ότι οι ανάγκες για εμπόριο και υπηρεσίες θα καλυφθούν από τα νέα εργαλεία χρηματοδότησης. Πρόσθεταν, μάλιστα, πως η συγγραφή των προκηρύξεων γίνεται αυτήν τη χρονική περίοδο.